Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Kisbéri járás – egyedül Csatkán és Akán hiányzik az elvezető rendszer

Csatka az összes megtakarítását beáldozná, csak hogy legyen szennyvízelvezető rendszer a faluban. A polgármester már akkor is elégedett lenne, ha 2020-ra elkészülne a csatorna. Persze mindezt állami vagy uniós segítség nélkül nem tudják véghezvinni.

Tavaly a kisbéri térségben lévő falvak agglomerációkban pályáztak szennyvízcsatorna kiépítésére – mivel feltétel volt a minimum kétezer lakos. Réde Bakonybánkkal, Bársonyos Keréktelekivel és Bakonyszombathellyel, Tárkány Cséppel és Etével, Bakonysárkány Vérteskethellyel nyújtotta be pályázatát. Egyedül Aka és Csatka maradt szennyvízelvezető rendszer nélkül a járásban.

Tűz András (felvételünkön) szerint a település domborzati adottságainak köszönhetően könnyebben ki lehetne építeni a csatornarendszert.
Tűz András (felvételünkön) szerint a település domborzati adottságainak köszönhetően könnyebben ki lehetne építeni a csatornarendszert.


Mind a két település égető problémának tekinti ennek megoldását. „Hívtunk már össze lakossági fórumokat, szinte minden testületi-ülésen téma a szennyvízcsatorna kérdése. A jegyzőnknek van egy jó mondása: azt a technológiát, módszert kell választani, amit az állam támogat. Amire nincs támogatás, abba nem szabad belevágni, mivel önerőből képtelenség lenne ezt a több százmillió forintos beruházást véghezvinni. A településnek a domborzati adottságai is olyanok, hogy talán két helyre kellene átemelőt tenni, mivel a gravitációnak köszönhetően lefolyna a szennyvíz. Ha 2020-ra elkészülne a rendszer, már akkor elégedett lennék" – fogalmazott Tűz András, Csatka polgármestere. A településvezető hozzátette: jelentős, 21 millió forintos tartalékkal rendelkezik a település, amit ha úgy adódna, egy az egyben a csatorna kiépítésére áldoznának.

Mint kiderült, egy szippantás (hat köbméter szennyvíz) ára 42 ezer forint. „Van, akinek minden héten kellene, de az átlagnak a havi egyszeri alkalom elég" – fűzte hozzá a faluvezető, aki kiemelte, hogy amint lesz pályázati kiírás, rögtön beadják az igényüket támogatásra. Addig is vízelvezető árkokat és járdákat épít idén az önkormányzat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az intézmény fejlesztésével jelentősen javul a térség egészségügyi ellátása

Egy 2013 végén indult, több mint 800 millió forintos beruházás végére került pont tegnap a Selye János Kórházban. Tovább olvasom