Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Kilenc testvértelepüléssel ápol kapcsolatot a város, egy lap üres a jövőre is gondolva

Felavatták a Testvérvárosok üvegkönyve elnevezésű köztéri alkotást, melyet nevéhez méltóan a Testvérvárosok parkjában helyeztek el. A szoborra a Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat nyert a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán támogatást.

Az alkotó a fiatal iparművész, Borbás Dorka, akinek már édesapja, Borbás Tibor is készített szobrot Tatára, mégpedig a tóparton álló Öreg halászt 1974-ben. Lánya, Dorka több mint fél évig dolgozott az üvegkönyvön. Az avatóünnepségen Michl József polgármester kiemelte: Tata testvérvárosi kapcsolatai harminc évre nyúlnak vissza.

Az üvegkönyv szép jelképe annak a barátságnak, amelyet testvértelepüléseinkkel kötöttünk. A barátság is törékeny, mint az üveg, a hosszan tartó emlékekről jól megírt könyv azonban biztonságot adhat. Ezen keresztül megismerhetjük az egyes települések összegyűjtött értékeit is. A barátság pedig remélhetőleg olyan szilárdan áll majd a jövőben, ahogyan ez a műalkotás – fejtette ki Michl József.

A szobor egy óriási nyitott könyv, a lapok közé be lehet lépni, olvasgatni. Az óriáskönyv külső borítóját klasszikus míves díszítés ékesíti. Kezdőlapján az európai eszme egy szép gondolata, a lapokon Tata testvérvárosairól szóló leírás olvasható. Egyelőre kilenc testvértelepüléssel ápol kapcsolatot a város, egy lap üresen marad a jövőre is gondolva.

Az országban egyedülálló könyv méltán díszíti az Európa-díjas város parkját. Fotó: A szerző felvétele
Az országban egyedülálló könyv méltán díszíti az Európa-díjas város parkját. Fotó: A szerző felvétele


Schmidt Mónika, a Tatai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke úgy vélekedett, az üvegkönyv sok mindent jelképezhet, de legfőképpen az összetartozás, az elfogadás szimbóluma. Európa több pontján levő testvérvárosaink és Tata között olyan szövetség jött létre, mely a civil emberek önzetlen barátságán keresztül képes országokat, nemzeteket összekötni – mondta Schmidt Mónika.

Az összetartozás és a barátság valóságát a Szőgyénből és Magyarkanizsáról, Tata testvértelepüléseiről érkező vendégek is bizonyították, akik részt vettek az ünnepségen. Az alkotást Puskás Imre kulturális örökségvédelemért felelős helyettes államtitkár avatta fel. A tataiak joggal büszkék a városukra: nagyon aktív és sok partnerkapcsolata van szerte  Európában. Ez köszönhető a nyitottságnak, a tanulni vágyásnak, az érdeklődésnek, amellyel rendelkezik. Az üvegkönyv pontos szimbóluma mindannak, ami Tatára jellemző – hangsúlyozta Puskás Imre, s említette a kormány kastély- és várprogramját, melyek keretében az Esterházy-kastély és a tatai vár is megújulhat a közeljövőben.

Puskás Imre helyettes államtitkár Michl József polgármesterrel és dr. Beró Henrietta alpolgármesterrel együtt vágta át a szobor köré elhelyezett nemzetiszínű szalagot.

Az alkotáson elhelyezett finom fények a közvilágítás bekapcsolásával egy időben gyúlnak fel, nem feltűnően, csak hangulati elemként jelezve: érdemes közelebb menni, megszemlélni az országban egyedülálló, különleges könyvet, mely méltán díszíti egy Európa-díjas város parkját.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 81-esen

Összeütközött egy személyautó és egy tehergépjármű Bakonysárkánynál, a balesetben a személyautó… Tovább olvasom