Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Kihűlt volna, ha nem segítenek rajta

Életet mentett az időben érkező állampolgári bejelentés, a rendőri intézkedés, majd a szociális munkások segítsége. Egy hajléktalan feküdt Ács határában a lucernaföld tövében. Magától már nem tudott volna segítséget kérni és fedél alá menni.
A terület tulajdonosa kérte a rendőrök segítségét 2012. november 7-én, mert a földjére beköltözött spanyol férfi folyamatosan teli szemeteli a környéket. E miatt is aggódott, hogy a nincstelennek mindössze egy hálózsák az otthona, de abban feltehetően már nem vészelné át a hideg estéket.

A komáromi járőrök a megadott címre mentek, ahol megtalálták a legyengült állapotban lévő 39 éves spanyol állampolgárságú férfit. Elmondása szerint napok óta alig evett. Az Utcai Szociális Segítők Egyesületének munkatársai angolul próbáltak kommunikálni vele és nagy nehezen sikerült rábeszélni, hogy menjen velük a komáromi hajléktalan szállóra.

A téli időjárás minden évben komoly veszélyt jelent a hajléktalanok számára. A Rendőrség felkészült az elkövetkező hideg hónapokra, a veszélyeztetett emberek gyors krízisellátásában történő közreműködésre. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság feltérképezte azokat a helyeket, ahol gyakran fordulnak meg az utcán élők. Ezeket a tél folyamán visszatérően ellenőrzik a járőrök és szükség esetén segítenek a bajba jutottakon. A Rendőrség elsősorban azt szeretné megelőzni, hogy a hajléktalanok bűncselekmények áldozataivá váljanak, illetve, hogy a fagy miatt tartós egészségkárosodást szenvedjenek, vagy esetleges fertőző betegség esetén veszélyeztessék környezetüket.

A rendőrök folyamatos kapcsolatot tartanak fenn a területileg illetékes krízisközpontokkal. Ahogy a fenti esetben is, szükség esetén azonnal értesítik a diszpécserszolgálatot. Amennyiben hajléktalannal találkoznak, kötelesek tájékoztatni őket, hol találnak melegedőt, betegség vagy sérülés észlelése esetén pedig mentőt hívnak hozzájuk.

A hideg idő azonban nem csak a fedél nélkül élőket veszélyezteti, hanem a falvakban élő időseket is, akiknek életkörülményei sok esetben nem nyújtanak megfelelő védelmet a zord idővel szemben. A tragédiák megelőzése érdekében a helyi rendőri szervek a segítő karitatív szervezetekkel, tanyagondnokokkal közösen, polgárőrök bevonásával rendszeresen ellenőrzik a falvak idősek lakta utcáit, valamint a nagyobb közösségektől távol eső tanyákat.

Mindannyiunk érdeke, hogy a rászorulókon segíteni tudjunk, így a Rendőrség arra kéri a lakosságot, hogy haladéktalanul értesítsék a hatóságot, ha a hideg időjárás következtében emberek életének veszélyeztetéséről van információjuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíró elé küldték a csalót

Otthon végezhető munkát ajánlott újsághirdetéseken keresztül egy 55 éves munkanélküli férfi. Az… Tovább olvasom