Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Kaszárnya – közel 100 millió forintból épülne a központ

250 négyzetméteres kaszárnya épülne a római tábor falai között Almásfüzitőn. A település vezetése kihasználná az idegenforgalmi lehetőségeket.

Tovább bővítené a képviselő-testület az Azaum Római Tábort Almásfüzitőn, derül ki a település idei terveiből. Mint megtudtuk, tavaly már elkészültek a létesítmény tervei. Egy kaszárnyát építenének a tábor udvarában, ami Karánsebesy Lukács polgármester szerint egy idegenforgalmi központ lehetne.

Karánsebesy Lukács az épülő kaszárnya látványterveivel.
Karánsebesy Lukács az épülő kaszárnya látványterveivel.


A település a beruházás nagy részét pályázatból biztosítaná. Az előzetes költségbecslések alapján közel 100 millió forintból épülne a 250 négyzetméteres központ. „Így lenne egy komplex egységünk, s ha tényleg eljut oda a limes, hogy a világörökség része lesz, akkor ez egy fontos állomás lehetne. Az Eurovelo 6 nyomvonala is egyértelművé vált, s látjuk azt, hogy az új gátrendszeren fog végigvonulni az itteni szakasz. Emiatt egy pihenőhelyet pont az Azaum mellett alakítunk ki. Próbáljuk majd az idegenforgalom adta lehetőségeket is maximálisan kihasználni" – fogalmazott a polgármester, aki hozzátette: nem biztos, hogy idén elkezdődhetnek a munkálatok, lehet, hogy 2016-ban, ez nagymértékben a pályázati rendszertől függ. Almásfüzitő a római tábor megépítésére Izsával pályázott sikeresen (a felvidéki oldalon egy múzeum készült el a támogatásnak köszönhetően). Ott is hasonló létesítményt terveznek.
Almásfüzitő idei költségvetésében szerepel a kaszárnya kialakítása mellett egy közel 40 méteres útszakasz megépítése, ami tavalyról maradt el. Az úgynevezett öregfüzitői részen a régi lakótelepeket köti majd össze az út. 1997 előtt a településen működő két nagyvállalatnak a munkásai laktak a lakótelepeken. Akkoriban kerítés volt a háztömbök között, s ’97 után merült fel az út megépítésének igénye. Azért nem készült el a szakasz 2014-ben, mert nemrégiben került az önkormányzat tulajdonába és kezelésébe a terület.

Karánsebesy Lukács kiemelte, hogy a büdzsében a települési támogatásokra is jelentős összeget különített el a képviselő-testület: „A szociális segélyezés területén történt egy jelentős változás. A szociális segélyek helyett települési támogatások lesznek. Erre viszont pénzt az önkormányzatnak kell biztosítania. De úgy gondolta a képviselő-testület, hogy ezt saját erőből megoldjuk" – jegyezte meg a polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Hagyomány és megújulás program részeként elkezdődött a Ságvári út rekonstrukciója

Elkezdődik ma Tatabánya egyik legfontosabb útjának, az óvárosi Ságvári Endre útnak a felújítása. Tovább olvasom