Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 25°C Még több cikk.

Karánsebesy Lukács – az állampapír nem tűnhet el csak úgy

A hét közepén rendkívüli testületi ülést hívott össze Karánsebesy Lukács, Almásfüzitő polgármestere. A téma az volt, hogy mit lehet tenni a Buda-Cash-ügyben. A községnek több mint 700 millió forintos megtakarítása ragadt benn a brókerháznál.

A rendkívüli ülésen a képviselők úgy döntöttek, hogy a törvény adta lehetőségükkel fordulnak a felügyelőbiztoshoz és a felszámolóhoz, hogy a pénzüket mielőbb visszakapják. Almásfüzitőnek több mint 700 millió forintja ragadt benn a brókerháznál. A település esetében nem számlavezető pénzintézetről van szó, hanem a társaság a megtakarításukból létrehozott portfóliót kezelte. Almásfüzitő éppen a Buda-Cash összeomlása előtt szeretett volna kivenni a portfólióból több mint 23 millió forintot, biztosítva ezzel a megfelelő működésüket. „Nem kaptuk meg ezt az összeget. Most már a felszámolás keretében a vonatkozó jogszabály alapján kezdeményeztük a pénzünk visszaigénylését. Oda fogunk állni a sorba, ha ez nem működik, s ha az sem, akkor jogi útra tereljük a kérdést" – kommentálta a polgármester.

A falu vezetése február végén írt egy levelet a Magyar Nemzeti Bank vezetőségének és Varga Mihálynak, amiben a segítségüket kérték. „A mese része a kártalanítás, velünk még semmilyen kapcsolatot nem vett fel sem a Magyar Nemzeti Bank elnöke, se Varga Mihály miniszter, se az önkormányzati államtitkár, holott hozzájuk is fordultunk már segítségért" – fűzte hozzá Karánsebesy Lukács.

Polgármesteri hivatal. Karánsebesy Lukács szerint akár a költségvetésüket is újra kell tárgyalni.
Polgármesteri hivatal. Karánsebesy Lukács szerint akár a költségvetésüket is újra kell tárgyalni.


A Buda-Cash a település értékpapír-portfólióját kezelte, aminek 87,5 százaléka állampapír, s a maradék forint- és euróalapú befektetés volt. „Még mindig úgy gondolom, hogy az állampapír nem tűnhet el csak úgy, s nekünk a befektetés 87,5 százaléka az. Azt az államnak szavatolnia kell. Hogy aztán ő mit, hogyan ellenőrzött, ez már úgy gondolom, hogy nem a károsultak problémája" – fogalmazott a faluvezető, aki hozzátette, hogy jelenleg nyugalom van a faluban, ám a félreértések elkerülése végett a faluújságban egy általános tájékoztatón fogják a lakosságot értesíteni, hogy mit tudnak most a Buda-Cash-ügyről, s hogy az önkormányzat milyen lépéseket tett eddig.

„Ha nem jutunk hozzá a pénzeszközeinkhez, akkor annak a velejárója, hogy a költségvetést újra kell tárgyalni. Ám ha normálisan zajlik minden, akkor néhány héten belül visszakaphatjuk a pénzünket. Ha nem is az egészet, de valamekkora részét biztosan. Próbáltuk felvenni a kapcsolatot más érintett önkormányzatokkal is, ám nem volt túl sikeres. Egyrészről mi brókerházi károsultak vagyunk, míg a települések nagy része banki károsult. Másrészről úgy látom, hogy mindenki a saját problémájával van elfoglalva, ami érthető is" – tette hozzá a Kisalföld érdeklődésére Karánsebesy Lukács.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dráma: 3 napot tölthetett a víz fogságában egy kutya Révkomáromban - fotók

Lisa feltételezhetően három napot töltött a víz fogságában, míg az észak-komáromi tűzoltók ki nem mentették a bajba jutott kutyát. Tovább olvasom