Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

Jottányit sem engednek a színvonalból

Március 12-én Kocsis Zoltánnal, a győri filharmonikusokkal és a városból elszármazott fiatal képzőművészek kiállításának megnyitójával startol Tatabányán a Tavaszi Fesztivál. A kéthetes program példás összefogással valósul meg: az Erkel Ferenc Zeneiskola, a Jászai Mari Színház, a Dallam Alapítvány, a városi múzeum és A Vértes Agorája közösen kínálja a kulturális csemegét a térség lakóinak.

Bár a fesztivál költségvetését nem hozták nyilvánosságra, Salamon Hugó, A Vértes Agorája szakmai vezetője szerint kellő támogatást kapnak a várostól a színvonalas programokhoz. Schmidt Csaba polgármester az összefogásra hívta fel a figyelmet a program sajtótájékoztatóján: az első Tavaszi Fesztivált az Erkel Ferenc Zeneiskola szervezte tizenöt évvel ezelőtt, s tavaly óta A Vértes Agorája kapcsolódásával kiteljesedett a rendezvény.

Sámuel Botond, az Agora ügyvezetője szerint bár „csupán" kéthetes lesz a Tavaszi Fesztivál, a színvonalból egy jottányit sem engedtek a szervezők. Salamon Hugó úgy véli, minden korosztály megtalálja majd az érdeklődésének megfelelő programot. „Regionális fesztivált szeretnénk" – fogalmazott Salamon Hugó.

Regionális fesztivált szeretnének. A kéthetes program példás összefogással valósul meg.
Regionális fesztivált szeretnének. A kéthetes program példás összefogással valósul meg.


Március 12-én lesz a hivatalos nyitány, majd Rachmaninov-zongoraversennyel lép színpadra Kocsis Zoltán és a győri filharmonikusok csapata A Vértes Agorájában. A Kortárs Galériában Kihelyezett Tagozat II. címmel Tatabányáról elszármazott, fiatal képzőművészek kiállítása kezdődik el. A kisgyerekes családok megint hozhatják a legkisebbeket Ocskai Gabriella nagy sikerű beavató zenei programjára, melyen Prokofjev Péter és a farkas című műve lesz a játék témája. A mozi szerelmeseit Francia Filmnapok várják 2014 legjobb francia alkotásaival. Csík János és barátai egyedülálló koncerttel érkeznek a megyeszékhelyre Szárnyalás címmel.

A Tatabányai Múzeum Műtárgyvarázzsal készül a Tavaszi Fesztiválra. Taizs Gergő a Debrecenből érkező, páratlan értékű, reneszánsz és barokk műkincseket tartalmazó Szomolányi-gyűjteményre hívja fel a múzeum barátainak figyelmét. A műtárgyakat jelenleg a Déry Múzeum őrzi Szomolányi Elemér végakaratának megfelelően, és március 20-tól Tatabányán lesz látható. A Jászai Mari Színház – Népház a MOST FESZTiválra hívja a színházszerető közönséget. Juhász Károly produkciós vezető elmondta, hogy stúdiószínházi darabok és monodrámák országos fesztiválja lesz Tatabányán a Tavaszi Fesztivál keretében. Két helyszínen – a kamarateremben és a nagyszínpadon berendezett nézőtér előtt – zajlanak majd a bemutatók a nagyközönség és a szakmai zsűri előtt. A március 26–29. között megrendezett programra vidéki és határon túli – aradi, nagyváradi, újvidéki – színházakat várnak.

Dezső Marianna, az Erkel Ferenc Zeneiskola igazgatója a Nemzetközi Magyar Zongoranégyes produkcióját emelte ki a kínálatból, s felhívta a figyelmet az intézmény új Yamaha zongoráira is, melyek várják a megszólaltatást. A két húszmillió forint értékű hangszert Bencsik János országgyűlési képviselő és az önkormányzat vásárolta tavaly ősszel a zeneiskolának, s reméli, hogy Kocsis Zoltán is kipróbálja a zongorákat, ha Tatabányán koncertezik.

A Tavaszi Fesztivál záróakkordja egy nagyszabású produkció lesz: Tatabánya újjáalakult szimfonikus zenekara Orff Carmina Burana című oratóriumát játssza el egy száztagú kórus közreműködésével. Ezzel a programmal ér véget a 16. Tavaszi Fesztivál Tatabányán március 27-én.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízezer turista érkezését készítik elő

Három év múlva akár 130 ezer turista befogadására, élelmezésére, szállásolására is alkalmassá kell válnia Komáromnak. Tovább olvasom