Kisalföld logö

2017. 04. 26. szerda - Ervin 12°C | 21°C Még több cikk.

Játszóterek – a támogatás összegét és a büntetést is vissza kell fizetni

Bársonyosnak is vissza kell fizetnie azt a támogatást (és a büntetőkamatot), amelyet még 2009-ben nyert játszótérépítésre. Az országban Komárom-Esztergom megyében Ászáron, Bakonysárkányban, Szákszenden és Bársonyoson egy uniós pályázatnak köszönhetően építettek játszótereket (országos szinten 145 helyen).

Az unió szerint korrupciógyanús volt a pályázati lebonyolítás, és a játszóelemek túlárazottak voltak. Emiatt kell visszafizetni az említett önkormányzatoknak a támogatás mértékét a büntetőkamattal együtt. Bársonyos több mint 18 millió forintot nyert 2009-ben, amelyből két játszóteret alakítottak ki a faluban. „Most már 18 millió forint helyett közel 24 millió forintot kellene visszafizetnünk, a kamat miatt. Azt érdekesnek tartom, hogy annak idején, amikor kiírták ezt a pályázatot, csupán egyetlen kivitelező felelt meg az EU-nak, most meg arra hivatkoznak, hogy korrupciós volt a lebonyolítás. Nem tudom, hogyan tudunk ebből majd kimászni, de fizetni biztosan nem fogunk" – fogalmazott Kálnai Lajos polgármester. „Azért nem tartom ezt az ítéletet jogosnak, mert voltak kint ellenőrizni is a játszótereket. Amikor átnézték mind a kettőt, akkor találtak hiányosságokat, például hogy három cserjével kevesebb éledt meg, mint ami fel volt tüntetve. Ezt akkor ki is kellett fizetnünk, de a lebonyolítás és hogy túl drágák a játékelemek, azok nem kerültek akkor elő" – fűzte hozzá a faluvezető.

Játszótérbotrány. Kálnai Lajos (felvételünkön) nem tartja jogosnak az ítéletet.
Játszótérbotrány. Kálnai Lajos (felvételünkön) nem tartja jogosnak az ítéletet.


Az önkormányzat több mint 18 millió forintot nyert a két játszótérre – ez százszázalékos támogatottságot jelent. Egyedül az áfát kellett kifizetniük. „Tavaly derült ki, hogy vissza kell fizetnünk a büntetőkamattal ezt a pénzt. Akkor jött egy határozat, miszerint nem volt jogszerű a lebonyolítás. Úgy tudom, hogy a bakonysárkányiaknak már előbbre jár az ügyük, ők fogadtak egy ügyvédet. Próbálunk becsatlakozni hozzájuk, bízva abban, hogy eredményesebb lehet az ügy. Szerencsére a Magyar Faluszövetség is igyekszik összefogni az érintett településeket és együtt fellépni. Szívem szerint azt mondanám, hogy szedjék fel a játszóelemeket és vigyék el innen, de ez nem opció" – emelte ki Kálnai Lajos. 2009-ben a képviselő-testület fontolgatta az ötletet, hogy nem két, hanem három játszótér építésére igényelne támogatást, mivel szerettek volna az öreghegyi részen is kedvezni a gyerekeknek. „Akkor úgy voltunk vele, ne legyünk túl mohók. Most már azt mondom, hogy szerencsére csak a kettő mellett döntöttünk" – kommentálta a faluvezető.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pályázati támogatással mentik meg a Gyürky-gyümölcsöst

Még ebben a hónapban megkezdődik a Szent Pál-szigeten található Gyürky-gyümölcsös megmentése. Tovább olvasom