Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Hálózattal a romákért – Összefogásra készülnek a polgármesterek

Az együttműködés érdekében társulást hoznának létre roma polgármesterek (Roma Polgármesterek Hálózata néven). A múlt héten találkoztak először a településvezetők, s mint megtudtuk Lakatos Bélától, Ács vezetőjétől, a hivatalos megalakulás három hónapon belül várható.
Lakatos Béla fideszes ácsi polgármester büszkén vállalja származását. A településen, ahol 2010-ben megválasztották, csupán tíz százalék körüli a roma lakosság aránya. A városvezető kiemelte, hogy a környező megyékben ő az egyedüli roma polgármester, s szerinte a jellemzően kis falvakban, a halmozottan hátrányos helyzetű községben fordul elő roma vezető. Lakatos Bélától, Ács vezetőjétől azt is megtudtuk, hogy a múlt heti tanácskozáson tizenkilenc roma polgármester jelent meg.

– Miért éppen most szeretnék megalakítani a Roma Polgármesterek Hálózatát?

– Bennem már régóta él a gondolat. A történet abból fakad, hogy huszonöt év telt el a rendszerváltás óta, s minden kormány megpróbálta valamilyen szinten rendezni a romakérdést, ám valódi eredményt egyik sem ért el. A roma társadalmat nem igazán vonták be ezekbe a kérdésekbe, de nemcsak Magyarországon, hanem egész Közép-Kelet-Európában sem. Mi, magyarok talán egy lépéssel előbbre járunk, mint a többi állam, mert bizonyos jogi, oktatási programok, kezdeményezések elindultak, amiket úgy hiszem, hogy a jó szándék vezetett. Az a probléma, hogy a roma társadalom elitjét soha nem vonták be ezekbe a kérdésekbe. Örülök, hogy többen meghallották a mostani kiáltásunkat. Ha egyedül kiáltok, azt mondják, hogy igazam van, de nem történik érdemi lépés, viszont ha többen...

– Az Országos Roma Önkormányzat és a kisebbségi önkormányzatok sem segítették az előbbre jutást?

– Az országos roma önkormányzat tagjait elég szűk körből választják, tehát a kisebbségi önkormányzatiság, amire Magyarország nagyon büszke, mára túlhaladottá vált, s jelenlegi formájában nem működőképes. Úgy meg egyáltalán nem az, hogy a kisebbségi önkormányzat oldja meg hazánkban a romák gazdasági, szociális és oktatási helyzetét. A kisebbségi önkormányzat arra megfelelő lehet, hogy a kulturális központot, a nemzetiségi tradíciókat, a kultúrát előbbre vigye. Azt viszont nem hiszem, hogy a kisebbségi önkormányzat az állam által felügyelt feladatokba nagymértékben bele tudott volna szólni. A kisebbségi önkormányzatok jelenleg települési szinten tudnak hatékonyan működni. Ma Magyarországon a települési önkormányzatnak lehetőségekben nem partnere a kisebbségi önkormányzat. Van egy jogi státusa, de a jogi lehetőségek messze alatta maradnak annak, amit egy önkormányzat tud tenni. A romák helyzetének megváltoztatásához mindig nagyban hozzájárul az, hogy a polgármester, a testület hogyan áll ehhez a kérdéshez.

Lakatos Béla szerint a roma családok, a roma nők szerepét kellene megerősíteni.
Lakatos Béla szerint a roma családok, a roma nők szerepét kellene megerősíteni.


– Milyen változás kellene ahhoz, hogy hatékonyabban működjön ez a rendszer?

– Országos szinten rengeteg probléma volt az elmúlt időben, s most már évtizedek óta – függetlenül attól, hogy ki vezeti a roma önkormányzatot – egyértelműen bebizonyosodott, hogy ez az önkormányzat nem képes sem szellemileg, sem potenciálisan, sem gazdaságilag megoldani a felmerülő problémákat. Sokkal hatékonyabb lehetne egy országos választás esetén felállított önkormányzat. Meg vagyok arról győződve, hogy a jelenlegi Országos Roma Önkormányzat elnökének a támogatottsága kisebb annál, mint amit egy hét alatt el tudnék érni a térségben.

– Mi mehetett tönkre az Országos Roma Önkormányzat körül?

– A hitelessége ment tönkre. Olyan problémákra fel sem kapták a fejüket, ami a feladatuk lenne. Úgy gondolom, hogy ezek az emberek megélhetési politikusok, de még azoknak is rosszak, mert ha azok lennének, akkor a megélhetés mellett tennének valamit az ügy érdekében. Az az egyik legnagyobb probléma a jelenlegi roma társadalomban, hogy az emberek nagy része közmunkás. Ez minden bizonnyal jobb, mint éhen halni, de a végső megoldás az lenne, ha a „piacra vinnénk" a romákat. Ha ez sikerülne állami segítséggel, akkor megteremtődne a roma családoknak az a lehetőségük, hogy a gyerekük iskolába járjon.

– Ezek szerint az egyik legfontosabbnak a család szerepét látja...

– Meggyőződésem, hogy minket gyereknek néz Magyarország. Lekezel és évtizedek óta kiskorúként tart számon, s megmondja, hogy nekünk, romáknak mi lenne jó és mit kellene csinálnunk. De ezek nem biztos, hogy nekünk tényleg jók. Azt kellene megértenie a lakosságnak, hogy mi itt születtünk, itt élünk. A cigányság az a kisebbség, amely mindig a magyarok mellé állt. Csak abban különbözünk egy svábtól vagy egy horvát–magyar állampolgártól, hogy roma rasszjegyekkel rendelkezünk. Ám a romákkal szembeni előítélet mindig is megvolt, s most, hogy kevés a munkahely és sokan élnek gazdaságilag depresszív környezetben, még jobban erősíti ezt a jelenséget. Úgy gondolom, hogy két értékrend van a világban. Az egyik az erő, a másik a tudás értékrendje. Több roma családnál csak az erő értékrendje van, s kizárólag ezzel találkozik a gyerek is. S ezért nem értik már az indulásnál a tudást. A tudástársadalmú roma a polgári értékrend szerint él. Ezzel arra akarok célozni, hogy a kormánynak nem biztos, hogy roma fesztiválokra kellene költeni, hanem a roma családok, a roma nők szerepét kellene megerősíteni. Mivel csak a család tudja megszilárdítani azt az értékrendet, ahol a tanulás fontos.


– Mit remélnek a Roma Polgármesterek Hálózatától?

– Az említetteken túl most még időben tudnánk javaslatot tenni azokra az uniós fejlesztési pénzekre, amelyeket erre a területre szánnak. Probléma az is, hogy a roma társadalom gazdaságilag nagyon rossz helyzetben van. Úgy gondolom, hogy ezzel a hálózattal segíthetnénk ezen.

– Ön Fidesz-tag. A párton belül nem emelte fel a hangját a romapolitikával kapcsolatban?

– A politika nagyon érdekes. Az a pillanat, amikor Orbán Viktor leülne velünk beszélni, hogy mit tudna a hálózat ebben az ügyben tenni, vagy csak azt mondaná, hogy itt van a Fideszben Lakatos Béla és romaügyekben ő koordinál a minisztériumok között, abban a pillanatban ez azt is jelentené, hogy vége van a Farkas Flórián-féle érának, annak, amikor díszembereket teszünk előre. Én meg nem az a típusú ember vagyok, aki félreállítható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Járási fesztivál – gyerekprodukciók a színpadon

A hétvégén rendezték meg Bakonyszombathelyen az első járási tehetségfesztivált fiataloknak. Tovább olvasom