Kisalföld logö

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 8°C | 11°C Még több cikk.

Halnapok Tatán - Lehalásszák a tavat

Egyedülálló látványosságként 400 méteres húzóhálóval halásszák le Tatán az Öreg-tavat szombattól egy három napig tartó népünnepély keretében, a tatai vár és az Esterházy-kastély környezetében.
A lehalászás után halválogatást és halvásárt tartanak, majd kézműves- és kirakodóvásár kezdődik, közben az ország minden részéből érkezett halfőző mesterek készítenek ételeket. A fesztiválon délutánonként neves előadók is fellépnek.

Az esemény mindenkori színfoltja a tómederben felállított, a századelő hangulatát idéző, nádból készített halászkunyhó, amely csak a tatai Öreg-tóban folytatott halászok tevékenységére volt jellemző.

A Tatai Mezőgazdasági Zrt. a lehalászáson száz mázsánál több halra számít. Általában tíz mázsát a helyszínen elfogyasztanak a látogatók, és ugyanennyit meg is vásárolnak a Várárokban lévő halpiacon.

A tatai Öreg-tó Magyarország egyik legidősebb mesterséges tava, mely az Által-éren épített völgyzárógát segítségével jött létre. A hozzá tartozó mocsárrendszerrel a középkorban a tatai vár védelmét szolgálta. Zsigmond és Mátyás idejében hal- és vadbősége miatt vált kedvelt királyi pihenőhellyé.

A népünnepélynek számító lehalászást az 1800-as évek végén kezdték el. A hálóvetés idővel társasági eseménnyé vált, a Tatai Mezőgazdasági Zrt. 2001-ben elevenítette fel először ezt a hagyományt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A buszpályaudvaron mutogatta magát

A régi buszvégállomásnál mutogatta magát a várakozó nő előtt egy férfi 2012. október 15-én délután.… Tovább olvasom