Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Gyár épül Komáromban

Akár már idén augusztusban elkezdheti építeni első külföldi gyárát a lengyelországi Alumetal. A cég tízmilliárdos beruházása Komárom számára nem csupán a munkahelyteremtés szempontjából meghatározó, de jelentősen növeli majd a helyi adóbevételt is.

A gyár évente 60–65 ezer tonna alumíniumöntvényt termel majd és 150 embernek ad munkát. A folyamat jelenleg az engedélyeztetési fázisban van, a gyár tényleges építése nyáron kezdődhet el. Többek közt erről is tájékoztatott tegnap a cégvezetés a Monostori Erődben megtartott nyílt napon. Az Alumetal A. S. igazgatósági alelnöke elmondta: több várost is megnéztek, azonban Komárom földrajzi elhelyezkedése bizonyult a legjobbnak. – Az Alumetal a negyedik legnagyobb európai gyártó az alumíniumöntvények területén, részesei vagyunk az autóipari beszállítói láncolatnak. A komáromi egy zöldmezős beruházás lesz – tudtuk meg Krzysztof Blasiaktól. Az Alumetalnak három üzeme van, mindhárom Lengyelországban, a komáromi lesz az első külföldi gyáruk, ahol a legmodernebb technikát alkalmazzák majd. A gyártáshoz szükséges gépeket kizárólag Nyugat-Európából, így Németországból, Dániából, Hollandiából és Svédországból szerzik be.

– A tervek szerint augusztusban elkezdődhetnek a földmunkálatok, jövő júliusban pedig elindulhat a próbaüzem. Éves szinten százezer tonna alapanyagot kapunk, ebből hatvan-hatvanötezer tonna késztermék készül. A komáromi gyár százötven embernek ad majd munkát, idén tíznek, jövőre százharmincnak, majd újabb tíz embernek – mondta Désvári Zoltán gyárigazgató.

– Az alkalmazottak nagy része fizikai, kisebb része irodai munkát lát majd el. Kétségkívül ez lesz a lengyelországi cég legmodernebb alumíniumgyártó üzeme. A tízmilliárdos beruházás mindenképpen fellendülést hoz a város életébe. – 1998 óta nem volt példa arra, hogy a városban gyár épüljön. Az Alumetal beruházása a munkahelyteremtés és a helyi adóbevételek szempontjából is jelentős – tudtuk meg Molnár Attila polgármestertől. A területen most építik ki a közműveket, a munkára az önkormányzat korábban pályázati támogatást nyert el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bronzba vésve – Brigetio ismét beleszól a római történelembe

A XXI. század leletének nevezte dr. Borhy László professzor azt a törvénytáblát, amire tavaly novemberben bukkantak Szőnyben. Tovább olvasom