Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Főnixként szárnyalt a szimfónia a megyeszékhelyen

A magyar kultúra napján zsúfolásig telt nézőtér előtt adott koncertet Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara a Jászai Mari Színházban. A bemutatkozó hangversenyen Beethoven, Dvorák, Kodály műveivel köszöntötték a lelkes közönséget, köztük azokat, akik hangszereket fogadtak örökbe erre az évadra. A 115 esztendős zenekar hosszú kihagyás után főnixként született újjá a kultúra ünnepén. Múltról, jelenről, jövőről kérdeztük az együttes művészeti vezetőjét, a karmester Román Gézát.

– 2012-ben, huszonöt év után karmesterként köszöntem el a tatabányai szimfonikus zenekartól, mely abban az évben végleg felbomlott. Tavaly májusban lett volna 115 éves az együttes. Az évforduló tiszteletére ünnepi gálakoncertet szerveztem a Jászai Mari Színházban, melyen együtt játszottunk sok egykori barátunkkal. Az volt a terv, hogy az egykori tagok és dirigensek együtt ünnepeljenek és emlékezzenek a város közönségével. Az akkori koncert fővédnöke Bencsik János országgyűlési képviselő, egykori polgármester volt, aki jól ismerte a zenekar múltbéli tevékenységét. A koncert végén ünnepi köszöntőjében olyan bejelentést tett a képviselő, ami mindenkit meglepett, de egyben hatalmas örömet is okozott: a város vezetőivel egyeztetve lehetőséget lát arra, hogy újra megalakulhasson Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara, mely a város kulturális életének ismét prominens képviselője lehetne – fogalmaz Román Géza.

Megkezdődtek és folynak a tárgyalások a támogatás formájáról és mértékéről. Az újonnan alakuló zenekar tagjai negyven fővel egyesületet alapítottak, TatabányART Művészeti Egyesület néven. A csoport feladata lesz a szimfonikus zenekar működtetése városi támogatás segítségével. A tagság tatabányai és Komárom-Esztergom megyei művész-tanárokból, tehetséges, zenét tanuló fiatalokból áll. Utánpótlás-nevelésről az Erkel Ferenc Zeneiskola gondoskodik. Elnöknek Román Gézát választották meg, aki egyben a zenekar művészeti vezetője. Az egyesület titkára Ruska Károlyné, aki komoly tapasztalatokkal rendelkezik ezen a téren, hiszen több mint negyven évig a tatabányai szimfonikusok tagja és hosszú ideig titkára is volt.

A magyar kultúra napján igazi zenei csemegével állt színpadra az újjáalakult Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara. Fotó: Grépály András
A magyar kultúra napján igazi zenei csemegével állt színpadra az újjáalakult Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara. Fotó: Grépály András


– A jövő évadtól bérletes hangversenyeket tervezünk, melyeknek első koncertje október elsején, a zene világnapján lesz. Fontosnak tartjuk az ifjúság zenei nevelését és szórakoztatását, ezért rendhagyó énekórákat tartunk majd a megye iskoláiban, ahol a gyerekek megismerkedhetnek a zeneirodalom legismertebb műveivel. Az idei év legnagyobb szabású terve pedig, hogy a Tavaszi Fesztivál zárásaként előadjuk Orff Carmina Burana című oratóriumát. Erre az alkalomra Tatabánya Város Vegyeskara kiegészülne a veszprémi Bányász Kórussal és a győri Liszt Ferenc Kórussal, azaz 160 tagú énekkar állna a színpadon – újságolta lelkesen a karmester.

A magyar kultúra napján igazi zenei csemegével állt színpadra az újjáalakult Tatabánya Város Szimfonikus Zenekara: Beethoven III. Leonora-nyitánya, Kodály Zoltán Galántai táncok című kompozíciója és Dvorák Új világ szimfóniája csendült fel a Jászai Mari Színház színpadán. Román Géza számára igazi felüdülés volt a hosszú próbaidőszak után színpadra állni és meglendíteni a karmesteri pálcát a zsúfolt nézőtér előtt.

– Igazán nagy élmény volt az első hangversenyünk, remek volt a hangzás, még számomra is meglepetést jelentett, hogy ilyen fantasztikus a színház akusztikája. Mindenki boldog volt, a közönség lelkes, és azóta is kapom a pozitív visszajelzéseket. Azt mondják nekem, hogy ez a zenekar egy olyan kincs, ami nem szabad hogy elvesszen – zárta gondolatait Román Géza, Tatabánya Város Szimfonikus Zenekarának karmestere.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kitüntették a helyi kulturális élet meghatározó szereplőit

Egy hetes programsorozattal tisztelegtek a magyar kultúra napja előtt Komáromban. Ekkor adták át a város kultúrájáért díjakat is. Tovább olvasom