Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

Folytatódik a fejlesztés az Angolparkban – Az első ütemnek vége

A több ütemben megvalósuló Angolpark-rehabilitáció első fejezete zárult a napokban. Az Európai Unió támogatásával megvalósuló, félmilliárd forintot meghaladó összköltségű projekt célja a város és a park turisztikai vonzerejének növelése, valamint a történelmi értékekre és kulturális hagyományokra alapozott turizmusfejlesztés.

A zárórendezvényen Michl József polgármester rámutatott, ez volt az első lépése az Angolpark fejlesztéssorozatának.

– Első lépésként megtörtént a Kiskastély és környezetének megújítása, a szabadtéri színpad átépítése és fedése, a nézőtér felújítása, valamint egy illemhely kialakítása. A Kiskastélyban a Herendi Porcelánmanufaktúra hozott létre egy állandó kiállítást, az emeleten pedig az európai angolparkokat bemutató tárlat látható – mondta el a részleteket a polgármester, s hozzátette, hogy a munkálatok továbbra is folynak, már a második ütemben. További tervek között szerepel a Cseke-tó gátrendszerének rendbetétele, a műromok teljes megújítása, a Jenő-malom és a Kristály-fürdő, valamint a Cseke-tó és a vasútállomás közötti terület rehabilitációja. Ezeket szintén pályázati forrásból kívánja megvalósítani az önkormányzat.

A megújult késő barokk stílusú tatai Kiskastély. Fotó: I. Zs.
A megújult késő barokk stílusú tatai Kiskastély. Fotó: I. Zs.


A mostani állapot a végeredménynek körülbelül hetven százaléka – tájékoztatott Bencsik János országgyűlési képviselő. – Nem egyszerű munka a műemléki és örökségvédelmi szempontok figyelembevételével megvalósítani a terveket úgy, hogy a helybéliek és a turisták is elégedettek legyenek – tette hozzá.

Bencsik János a várost érintő további nagyberuházásokról is beszélt. Elmondta, hogy hamarosan indul a Kossuth tér megújítása, mely várhatóan november közepén készül el. Az Esterházy-kastély állami beruházás keretében kaphat új külsőt és belsőt, az elképzelések szerint 2016 őszétől, a vár pedig a nemzeti várprogram szerint 2017-től születhet újjá.

Az Angolpark pompás épületéről, a Kiskastélyról Kövesdi Mónika, a Kuny Domokos Múzeum művészettörténésze, a kert történetéről pedig Sylvester Edina tájépítész beszélt. A Kiskastély klasszicizáló, késő barokk stílusú alkotás, tervezője Grossmann József uradalmi építőmester volt. Alapkövét 1783. október 11-én tették le. Az épület kerti lak jellege nyilvánvaló, lelke a két szint magasságát elfoglaló díszterem. Itt látható az eredeti tájképes festés a restaurálás eredményeképpen, a földszinten még egy kastély- enteriőr és a Herendi Porcelánmanufaktúra kiállítása. A tatai Angolkert Nagy-Magyarország első önálló angolkertje, amely az Esterházy család felüdülését, pihenését szolgálta. Az idők folyamán stílusa érlelődött, egyre jobban a táji környezetbe simult. Művészettörténeti, kertépítészeti szempontból egyedi helyzetű, önmagában is kiemelkedő értéket képvisel – tudtuk meg Sylvester Edinától.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olajos fémforgács gyulladt ki két vasúti kocsiban

A nagyigmándi vasútállomáson ütött ki tűz két vasúti kocsiban, a füst miatt 15 ház lakóit az… Tovább olvasom