Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Felújították az Angolparkot Tatán

Tatán befejeződött az Angolpark felújításának első üteme, átadták a Kiskastélyt.
Az 525 millió forintos beruházás központi eleme az Esterházy család 1784-ben épült nyári lakjának műemléki helyreállítása volt.

A copf stílusú kerti lak emeletén az angol mintájú kertépítészet európai és magyar példáit, illetve az Angolpark történetét mutatják be tablókon és videókon. A földszinten herendi porcelánokból nyílik kiállítás, mivel a porcelángyárat felvirágoztató Farkasházy Fischer Mór Tatán alapította meg manufaktúráját - ismertette Michl József (Fidesz-KNDP) polgármester a Kiskastély átadásán.

Kövesdi Mónika művészettörténész elmondta, hogy az épület felső szintjén felújították a stukkókat, illetve a megtalált vonalas faldíszítéseket. Az alsó szintet elfoglaló dísztermet egykor egy parkot ábrázoló festmény díszítette, ezt a sokszori átfestés miatt csak részlegesen sikerült restaurálni, eredeti állapotát fotókon idézik fel.

A beruházás során a Kiskastély mellett új szabadtéri színpadot alakítottak ki, 400 állandó és közel 1300 mobil férőhellyel, valamint korszerűsítették a közvilágítást és parkolókat építettek.

Időközben megkezdődött az Angolpark felújításának második üteme, melyben egy 1823-as helyszínrajz alapján megújítják a park faállományát, korhű módon helyreállítanak több épületet.

A bányaművelés miatt korábban elapadt források visszatérésével a parkban ismét kialakítják a Tükör forrás által táplált tó medrét, valamint biztosítják a Pálmaház melletti kisebb tó természetes vízutánpótlását.
Az Angolpark Tata tóvárosi városrészében található, a 25 hektáros, mesterséges Cseke-tó mellett. Magyarország első angol mintára készült, nagy kiterjedésű parkját 1783-ban alakította ki az Esterházy-család birtokán Böhm Ferenc uradalmi mérnök.

Építésének idején a nagy vízhozamú források különleges klímát, állandóan nedves talajt biztosítottak a területen. A növényeket virágzásuk, lombosodásuk ideje, koronájuk mérete, színe, levélszíneződésük szerint válogatták össze. Az országban itt ültettek először szomorú fűzeket.

A parkban több műromot építettek a 12. század elején emelt vértesszentkereszti apátság maradványainak felhasználásával, de a falakban egy harmadik századi római kori sírkő is látható.
Az Angolparkban 1934-ben szabadtéri színpadot hoztak létre, ahol nyári fesztiválokat rendeztek. A terület szélén 1948 májusában jelölték ki az Olimpiai Edzőtábor helyét, mivel ennek a városnak a klímája hasonlított legjobban Londonéra.

A sikeres olimpiai szereplés után a tábort teljesen kiépítették és 1951-ben adták át a sportolóknak, napjainkig a magyar sport egyik fellegvára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Izzott a fémforgács Nagyigmándon

A nagyigmándi vasútállomáson oltották a komáromi és a helyi tűzoltók az egyik vasúti szerelvény… Tovább olvasom