Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Felszentelték – Az agostyáni ökofalu területén áll az első magyar kegyeleti erdő

A temetkezési kultúra változásának egyik példája az agostyáni ökofalu területén kialakított emlékerdő. A hazánkban elsőként létesített kegyeleti helyet Szalai Gábor katolikus plébános szentelte fel.


Czumpf Attila, a Természetes Életmód Alapítvány – a terület kezelője – kuratóriumi tagja elmondta: az elhunyt hamvait biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában, előzetesen kiválasztott fa gyökereinél helyezik el, nevét a fa törzsén, időtálló táblán tüntetik fel. Az emlékerdő nem a meglévő temetők és sírkertek konkurenciája, hanem egy befogadó alternatíva.

Szalai Gábor plébános felszentelte a különleges szépségű emlékerdőt, s azt mondta: az örök élet és a találkozás reményében búcsúzunk az itt eltemetettektől. Fotó: A szerző felvétele
Szalai Gábor plébános felszentelte a különleges szépségű emlékerdőt, s azt mondta: az örök élet és a találkozás reményében búcsúzunk az itt eltemetettektől. Fotó: A szerző felvétele


Szalai Gábor plébános a felszenteléskor elmondta, hogy már magyar őseink is ragaszkodtak ahhoz, hogy halottaikat megszentelt földbe temessék, ugyanakkor a katolikus egyház tanítása szerint is az elhunytak testét, illetve hamvait megszentelt földbe temetik, amely kifejezi a feltámadásba vetett hitet és a személyek iránti tiszteletet. Így a temetés nem merül ki a puszta emlékezésben, hanem az örök élet, illetve a találkozás reményében búcsúzunk az itt eltemetett halottainktól. Az emlékerdő az örök körforgást szimbolizálja, megtestesíti mindazt, amire az ember vágyik: békét, nyugalmat, harmóniát – mondta Czumpf Attila.
Az erdőben az érdeklődők maguk választhatják ki, milyen fához kívánják elhunyt szeretteik hamvát elhelyezni. A terület még az Esterházy család idejében közbirtokossági erdő volt, rendkívüli fafajgazdagság jellemzi, még háromszáz éves fák is előfordulnak. A temetés felvétele minden esetben a temetkezési szolgáltatókon keresztül történik – tette hozzá az emlékerdő kezelője.

Az első magyar kegyeleti erdőt az agostyáni ökofalu területén hozták létre. Európa egyes országaiban már évtizedek óta alkalmazzák ezt a fajta temetkezést, de az ősi magyar szokásoktól sem idegen.

 

 

 

 

 

 


 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmérés – Tíz éve 18 ezer szlovákiai dolgozott Magyarországon

Egy pár évvel ezelőtt készült felmérés szerint 2003-ban 5700, míg 2004-ben már 11 ezer 400 szlovák állampolgár vállalt munkát Magyarországon, 2005-re számuk elérte a 18 ezret. Tovább olvasom