Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Félnek a környékbeliek, hogy ragadós lesz a földadó bevezetése

Súron február 1-jétől van földadó. Február 11-én reggel 10 órától délután 4 óráig a helyi gazdálkodók forgalomlassító demonstrációt szerveztek. Petíciót adtak át a polgármesternek, ám a válaszát már meg sem várták. A faluvezető szerint újra az adó bevezetése mellett döntenének.

A gazdák petíciót adtak át a polgármesternek, remélve, hogy visszavonja az önkormányzat a rendeletet, amely a településen élő föld-, illetve erdőtulajdonosokat érinti. „Akkor átadták a petíciót a tüntetők, a válaszomat viszont meg sem várták, ezért nem is gondolom, hogy érdekelné őket az önkormányzat álláspontja – fogalmazott Sógorka Miklós súri polgármester. – Érdekes, hogy a petíciót aláíró harminc ember közül csak tizenöten voltak súriak, akik gyakorlatilag három családot és két munkavállalót jelentenek. Ugyanez igaz az akkor felsorakozott munkagépekre is. Vagyis nem a teljes lakosságot reprezentáló petícióról van szó. Úgy gondolom, hogy ez a tüntetés számukra öngól volt. Bizonyára eljutottak hozzájuk is a lakossági visszajelzések.

Újra a földadó bevezetése mellett döntene a képviselő-testület, emelte ki Sógorka Miklós.
Újra a földadó bevezetése mellett döntene a képviselő-testület, emelte ki Sógorka Miklós.


A polgármester hozzátette, hogy a lakosság és más településvezetők felől is döntő többségében pozitív visszajelzést kapott. „Újra meglépné ezt a testület. Azt gondolom, hogy azért jöttek el a környékbeli gazdák is, mert félnek, hogy ragadós lesz ez a példa" – fűzte hozzá a faluvezető.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a Kisalföldnek elmondta: az önkormányzat jogszerűen kivetheti a földadót, de nem mindegy, hogy kire terjeszti ki. Azzal fizettethetnek jogosan, aki haszonbérletbe adja a területét, mert az abból származó jövedelme adóköteles lehet. Aki viszont saját földjét őstermelőként maga műveli, s bevétele után egyszer már adót fizetett, arra nem vethető ki, mert duplán adózna a szántója után.

„Abban az esetben, amit Nagy István államtitkár mond, azaz hogy a mezőgazdasági termelő vállalkozás vagy őstermelő már egyszer adózik az iparűzési adó keretében, az adó tárgya a tevékenységből származó jövedelem. Az önkormányzatok által kivetett települési adó (köznyelven földadó) esetében az adó tárgya a földtulajdon. Tehát nem igaz az államtitkár úr érvelése, de nyilván politikusként az agrártermelők képviseletében nem mondhat mást, mert a kombájnok és a traktorok akkor nem Súron zárják le a fél útpályát, hanem a Földművelésügyi Minisztérium előtt" – emelte ki Sógorka Miklós, aki elmondta, hogy a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal törvényességi felügyeleti osztálya megvizsgálta a rendeletüket, és jogszerűnek találta. „Több településen van már évek óta telekadó és építményadó is. Sok önkormányzat ezen rendeletében mentességet ad azon telkek vagy épületek esetében, amelyekben állandó lakcímmel bejelentett lakos él. Ezzel a mentességgel azt a célt akarták elérni az önkormányzatok, hogy ne a lakos fizessen, hanem a gazdasági tevékenységet folytató vállalkozások. Mert ott is van telek, azon van épület: kocsma, bolt, fodrászat, szerelőcsarnok, gyárépület. Pedig ezek a vállalkozások is megfizetik az iparűzési adót, és mellette már évek óta a telekadót vagy építményadót is. Mégsem tüntettek, mégsem volt felháborodás. Pedig ez Nagy István államtitkár úr előbbi logikájából kiindulva kettős adóztatás" – fűzte hozzá a súri vezető. „Vagy akkor a mezőgazdasági termelő, vállalkozó, őstermelő a teherautója után gépjárműadót sem kell hogy fizessen Nagy István szerint, mert azzal is a vállalkozása jövedelmét termeli, ami után ugye természetesen iparűzési adót fizet. Ez nem kettős adóztatás? Nem bizony, mert a jogi helyzet az, hogy az adórendeletek esetében mindig az adó tárgyát kell vizsgálni. Az iparűzési adó tekintetében az adó tárgya a tevékenységből származó jövedelem, rendeletünk esetében pedig a földtulajdon" – kommentálta Sógorka Miklós.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeretni gyermeket, egymást, a munkát

Komárom önkormányzata minden évben köszönti az arany-, gyémánt- és vasdiplomás, a nyugdíjba vonuló és a pályakezdő pedagógusokat. Tovább olvasom