Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 18°C | 30°C Még több cikk.

Ezernyolcszáz nokiás keres új állást

Eddig csak pár tucatnyian találtak másik állást. A legrosszabb az alacsony képzettségű, idősebb nők helyzete.

Alig több mint egy hónapja jelentette be a Microsoft, a volt Nokia-gyár tulajdonosa, hogy bezárja ősszel a komáromi üzemet, ezért onnan 1800 embert elbocsát.

Azóta már a szakszervezettel folytatott tárgyalás lezárult, melynek eredményeként az alkalmazottak a törvényes juttatásokon túl átlagosan öthavi távolléti díjat és 150 ezer forint álláskeresési támogatást kapnak, meg egy csúcskategóriás mobilkészüléket.

– Már nem elkeseredett hangulat jellemző a dolgozókra, inkább a szomorú búcsú jegyében idézik fel az elmúlt évek vidám pillanatait. Ez segít feldolgozni az életükben bekövetkező jelentős változást, azt, hogy nem a megszokott helyre és kollégákhoz járnak majd be – mondta el László Zoltán, a Vasas Szakszervezeti Szövetség gyárban működő csoportjának vezetője. Arról is beszélt, hogy az alkalmazottak csalódottságukon felülkerekedve az álláskeresésre fordítják energiájukat. Várják a szeptemberi állásbörzét, amit a gyárban rendeznek. Komárom belvárosában is lesz egy iroda, ahol az elhelyezkedésüket segítik. A szakszervezeti irodába is bejárnak, itt gyűjtik azoknak a cégeknek az ajánlatait, akik volt nokiásokat felvesznek.

A dolgozók maguk gyártják le a telefonokat, melyeket elbocsátáskor kapnak és kíváncsiak rá, kik kerülnek be a leépítés első ütemébe. Az biztos: november 30-ig mindenkit elküldenek.

Pár tucatnyian találtak eddig még csak maguknak új állást a szakszervezeti vezető tudomása szerint. Többen a győri ipari parkban, mások Ausztriában és Németországban ipari cégeknél. Van, aki a vendéglátásban, más oktatási intézményben fog dolgozni. A legrosszabb helyzetben a szakszervezeti vezető elmondása szerint az alacsony képzettségű, idősebb nők vannak. Körükben a legnagyobb az aggodalom. Valószínűleg lesz másik munkájuk, de nem annyi pénzért, juttatásért, nem olyan körülmények közt, mint most. E téren ugyanis az érdekképviselet számos előnyt harcolt ki az elmúlt évtizedben a komáromi üzemben.

A munkaadói oldallal az elbocsátás miatt folytatott tárgyalásoknak is az a tanulsága László Zoltán szerint, hogy jelentős sikert tudnak elérni, ha több dolgozó tartozik soraikba. Ezért reméli, hogy új állásba kerülve is szakszervezeti tagok maradnak a volt nokiások.

Az érdekvédőknek sok a dolguk

„Egyik szemem sír, a másik nevet" – a Nokia Komárom Kft. dolgozóinak többsége ezt mondta, mikor megtudta, a bezáró gyár munkavállalójaként milyen pluszjuttatásokhoz jut elbocsátásakor. László Zoltán tapasztalata alapján általában elégedettek, de van köztük, aki többet szeretett volna kapni. Szerinte méltányosnak tekinthető a „bánatpénz", meghaladja azt, amit a legtöbb hasonló esetben el lehet érni. S fontosnak tartja, hogy jelentős pénzt biztosít a cég a programhoz, mellyel az álláskeresést segíti. Az érdekvédők pedig mostanában azokat az alkalmazottakat igyekeznek támogatni, akik kismamák vagy nyugdíjaskorba értek; esetükben az ügyintézés sokszor bonyolult.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

6,3 százalék a munkanélküliség Komárom-Esztergom megyében

Júniusban 6,5 százalék, míg július végén a gazdaságilag aktív népesség 6,3 százaléka volt… Tovább olvasom