Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Esztergom: rendkívüli ülésen módosítanák a válságköltségvetést

Tétényi Éva, Esztergom független polgármester rendkívüli képviselő-testületi ülést hívott össze kedd délután három órára a válságköltségvetés módosítására - közölte az MTI-vel a városháza sajtóreferense.
Váczy-H. István tájékoztatása szerint a délelőtti értekezleten a városi intézmények igazgatói megerősítették a polgármester korábbi információit; 17 intézményben elfogyott a költségvetési keret, nemcsak a közétkeztetés, hanem a fűtés és a világítás is veszélybe került, sőt egyes intézményekben már vezetékes telefonszolgáltatás sincs.

Szerdán felfüggesztik a közétkeztetést az önkormányzat adósságai miatt az összes városi gyermekintézményben és a szociális központban, csak a Vaszary Kolos Kórházban nem - közölte hétfőn a HunGast Esztergom Kft. ügyvezetője az MTI-vel, és hozzátette, 27 millió forintot kellene azonnal átutalnia az önkormányzatnak.

Korábban a közvilágítást végző Tivi Kft. szólította fel teljesítésre a városházát: 19 millió forint azonnali átutalását kérte, azzal, hogy ellenkező esetben megkezdi a közvilágítás kikapcsolását.

A HunGast ügyvezetője Herczeg Csaba és a Tivi Kft. vezetője, Drága Bálint az MTI kérdésére kedden egybehangzóan úgy nyilatkozott, hogy ha az önkormányzat ma dönt a nekik járó pénz átutalásáról, folyamatos marad az étkeztetés és a világítás.

A legutóbbi testületi ülésen, pénteken a polgármester és a Fidesz-frakció vezetője, Steindl Balázs közösen olyan költségvetési módosítást terjesztett elő, amely alapján kifizették volna a két cégnek járó összeget.

A frakcióvezető az ülésen gyermeke betegsége miatt nem vehetett részt, a testület fideszes tagjai pedig párttársuk, Meggyes Tamás előző polgármester indítványát szavazták meg, amely mindkét cégnek csak 10-10 millió forintot biztosított - emlékeztetett a polgármester.

A pénteki ülésen elhangzott, hogy az adósságrendezés alatt álló önkormányzat a HunGastnak 100 millió forintot meghaladó összeggel tartozik, a közvilágítást végző Tivi Kft.-nek pedig 150 millióval, és a lejárt adósság túlnyomó része az előző polgármester hivatali idejében keletkezett.

A Fidesz-KDNP esztergomi szervezete az MTI-hez hétfő este eljuttatott közleményében kijelentette: "Tétényi Éva sem az adósságrendezési eljárás záró egyezségében szereplő összeget, melyet szeptember 30-áig kellett volna rendeznie, sem az elmúlt pénteki testületi határozatok szerinti összeget nem utalta át a Tivi Kft-nek és a HunGast Kft-nek".

Steindl Balázs frakcióvezető közölte; "az önkormányzati törvény semmilyen mérlegelési lehetőséget nem biztosít a képviselő-testület határozataival kapcsolatban a polgármesternek. Tétényi Éva folytatva sorozatos törvénysértéseit, és ismét figyelmen kívül hagyva az esztergomi családok érdekeit fordított hátat a törvénynek".

A polgármester ugyanakkor azt mondta, hogy a testület el sem fogadhatta volna a 10-10 millió forint átcsoportosításáról szóló előterjesztést, mert a közétkeztetésre szánt összegeket az egyes intézmények költségvetési sorába kellett volna beállítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esztergom: leáll a közétkeztetés az adósság miatt

Csak a kórházban lesz közétkeztetés, az iskolákban és a szociális központban nem. Tovább olvasom