Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Elismerés a tűzoltóknak, akik jelen voltak a kolontári iszapkatasztrófánál is

A több mint százéves tűzoltó-egyesület munkáját a falu tavaly elismeréssel jutalmazta. A civil közösség megkapta az „Együtt egymásért, együtt Tardosért" díjat. Az idei havazáskor is volt, hogy a hivatásos tűzoltók előtt értek ki a káresetekhez.

„Az egyesület megalakítását a faluban pusztító tüzek miatt határozta el az akkori vezetés. Az 1911-ben történt tűzeset miatt 54 ház égett le. A Tardosi Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1913-ban alakult meg húsz fővel. Azóta jelen vagyunk" – fogalmazott Hornyák Kornél, a tardosi tűzoltó-egyesület parancsnoka.

„Az egyesületben jelenleg harmincan vagyunk. Az Együtt egymásért, együtt Tardosért kitüntetést egyhangúlag szavazta meg a képviselő-testület nekünk. Nagyon örültünk neki, és a vastapsnak is, amit kaptunk az átadáskor. A kitüntetés hűen tükrözni elődeink és a mi munkánkat. Az egyesület Tardoson és a környéken lakó emberekért van, de egy nagyobb, országos eseménynél, mint például a kolontári iszapkatasztrófa vagy a dunai árvíz elleni védekezésből is kivettük a részünket" – fűzte hozzá a parancsnok.

Idén télen fakidőlésekhez, közúti balesetekhez is vonultak. Egy buszbalesetnél ők mentették ki a járműben rekedteket.
Idén télen fakidőlésekhez, közúti balesetekhez is vonultak. Egy buszbalesetnél ők mentették ki a járműben rekedteket.


Mint megtudtuk, 2007 óta több száz káresemény felszámolásánál voltak jelen az önkéntesek. „Volt belvíz, garázstűz, több tetőtűz, villámcsapás, autóbusz gyulladt ki, közúti balesetek. Szinte minden harmadik tardosi házban voltunk segíteni. De a 2013. márciusi hóviharban is magunkra voltunk utalva, mivel a település több napig el volt zárva a külvilágtól" – mondta Hornyák Kornél.

Hornyák Kornél
Hornyák Kornél


„Az idei télen több fakidőléshez, közúti balesethez vonultunk. Egy autóbusz-balesetnél a hivatásos egységek kiérkezése előtt kimentettük a Vértestolnai Tűzoltó Egyesülettel közösen a buszban rekedt személyeket" – mesélte a parancsnok. Az egyesület közel egy évtized alatt lecserélte a gépjárműveket, a felszereléseket. Tavaly a húsz vonuló tag alig használt bevetési védőruházatot és tűzoltó-védőkesztyűt kapott. „Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által kiírt pályázaton mintegy 700 ezer forint értékű felszerelést nyertünk. Idén a baleseteknél használt mentőfelszerelések fejlesztésére helyezzük a hangsúlyt" – emelte ki Hornyák Kornél, aki jelenleg Győrben, az Audiban dolgozik létesítményi tűzoltóként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz zsák adomány négy keréken Afrikába

Úgynevezett Spirit kategóriában teljesítette a bábolnai Csölle Krisztina és Tibai Máté a Budapest–Bamako jótékonysági autótúrát. Tovább olvasom