Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egymást segítik a komáromi nokiások

A bénító hangulatot a megoldáskeresés váltotta fel a komáromi Nokia-gyárban dolgozók körében, akiket ősszel mind elbocsátanak. Nehézséget jelent, hogy többségüknek gépipari feladatokhoz nincs végzettsége és nehéz fizikai munkát nem tudnak végezni.

Több mint egy hét eltelt azóta, hogy a dolgozókkal közölték: a Microsoft ősszel bezárja a komáromi Nokia-gyárat, amit áprilisban vett meg a finn cégtől a mobiltelefon-üzletág részeként. Így 1800 embernek kell új állást keresnie. Először sokkolta őket a hír, amire nem számítottak, azóta már többségük igyekszik előretekinteni. Figyelik az álláshirdetéseket.

A dolgozók figyelik a gyári szakszervezeti irodában a listát is, amelyen azokat a környékbeli cégeket gyűjtötték össze, amelyek vesznek fel embereket.

Fotó: Kisalföld-archívum
Fotó: Kisalföld-archívum


Hétfőtől tárgyalnak
László Zoltán, a vasasszakszervezeti csoport vezetője azt is elmondta a Kisalföldnek, hogy hétfőn kezdik meg a tárgyalásokat az elbocsátás feltételeiről a munkaadói oldallal. Az egyeztetés csoportos létszámleépítés esetén kötelező és tizenöt nap van az egyezség megkötésére.

– Jó érzés, hogy a bajban érezhető az összetartás. Akiket két éve küldött el a Nokia és azóta elhelyezkedtek, új helyükön beajánlották megbízható, szorgalmas volt munkatársaikat. Értesítik is őket, ha üresedésről tudnak – mondta el az érdekvédő és hozzátette: bár több helyen van emberhiány, mégsem olyan egyszerű a hamarosan állás nélkül maradók elhelyezkedése. Kérdés ugyanis, lakhelyüktől mennyire messze találnak új helyet, meg tudják-e oldani az ingázást családi feladataik mellett, ha megoldott is a szállítás.

A képzettség fontos
Végzettségük se a legkeresettebb. Zömében operátorként dolgoznak, azaz betanított munkát végeznek – abban persze ügyesek –, és hölgyek. A gépipari feladatokhoz nem felkészültek, pedig az autógyártás erős ágazat a környéken. Abban viszont a betanított munka többnyire nehéz fizikai munkát jelent, amit nem bírnának.

Az is kérdés, mekkora visszalépést jelent az új állás jelenlegi bérükhöz, juttatásaikhoz képest.

László Zoltán szavai szerint most a minimálbérnél legalább annak mintegy hatvan százalékával többet keresnek. De ha olyan céghez is kerülnek majd, ahol jók a fizetések, viszont csak munkaerő-közvetítőn keresztül, akkor jellemzően kevesebb pénzt kapnak.

Egykor 11 ezren voltak
Gyakorlatilag megfelezte létszámát a Nokia Komáromban 2012-ben. A négyezernégyszáz dolgozóból több lépcsőben kétezer-háromszázat küldött el, ugyanis áthelyezte Ázsiába az okostelefonok összeszerelését.

Egykor még tizenegyezren is dolgoztak ebben az üzemben.
Most viszont a Microsoft, amely a Nokia mobilüzletágát idén megvásárolta, világszerte átszervezi működését, a következő egy évben százhuszonötezer emberéből tizennyolcezer állását szünteti meg.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

250 idénymunkást várnak Nagyigmándra

Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. nagyigmándi vetőmagüzemébe 250 idénymunkást keres. Tovább olvasom