Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Diákok segítenek a betegek és családtagok összejövetelein

A szellemi leépüléssel járó betegségben szenvedők, családtagjaik havonta találkozhatnak Tatabányán, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, szakemberektől tanácsot kérjenek. Itt jön létre a második magyarországi Alzheimer-kávézó.

Világszerte elterjedt az Alzheimer-kávézók gyakorlata, számos településen szerveznek összejöveteleket a szellemi leépüléssel (demencia) járó kórban szenvedők rokonainak. Ugyanis tapasztalataikkal segíthetik egymást, beszélhetnek gondjaikról. Hazánkban tavaly alakult meg az első Alzheimer Café Győrben, a napokban már a hatodik találkozójukat tartották meg s minden alkalommal mintegy száz érdeklődő gyűlt össze az önkéntesek által szervezett, nyitott rendezvényen. Tatabányán február 10-én, kedden délután 5 órára a Vendéglátó-ipari és Idegenforgalmi Szakközépiskola tanéttermébe (Kós Károly utca 17.) várják az érdeklődőket. Tatai Tamás kezdeményezte az Alzheimer Café Tatabánya létrehozását. Édesanyjánál hat éve diagnosztizálták a kórt. Akkoriban Nagy-Britanniában élt, ott ismerkedett meg az Alzheimer-kávézókkal. Két éve hazaköltözött s már akkor elhatározta, Komárom-Esztergom megyében is létrehoz egy ilyen klubfoglalkozás-sorozatot. Több alkalommal is részt vett a győri találkozókon, azokon kapott ötleteket, tanácsokat, segítséget ahhoz, hogy Tatabányán megalakulhasson a második magyarországi Alzheimer Café. Tatai Tamás szerint is fontos felismerni annak szükségességét, hogy az alzheimeres kezeléséhez nemcsak az orvosok kellenek, hanem családtagok, szociális munkások, önkéntesek is, a diagnózis megállapítása után a betegnek jó barátokra van szüksége. Ezért tartja jó példának a széles körű összefogást Győr-Moson-Sopron megyében, ahol az orvosi szakma is elismeri a kezdeményezés létjogosultságát.

Már mintegy harminc tanuló jelentkezett önkéntesnek, ők többet megtudhatnak erről a betegségről – mondta el Tatai Tamás.
Már mintegy harminc tanuló jelentkezett önkéntesnek, ők többet megtudhatnak erről a betegségről – mondta el Tatai Tamás.


– A betegközpontú gondozás híve vagyok. Látom, mennyire jól érzi magát édesanyám az Alzheimer-kávézóban. Nem kell kirekesztettnek éreznie magát, tudja, hogy támogató légkörre, együttérzésre számíthat, s valaki biztosan válaszol a betegségével összefüggő kérdéseire. A betegápolás mellett pedig nagyon fontosnak tartom az ismeretterjesztést. Nemcsak a betegek, gondozóik, rokonaik tájékoztatása fontos, hanem mindenki másé is, hogy ne idegenkedjenek az alzheimeresektől. Ezért Tatabányán találkozóinkat egy szakközépiskola tanéttermében tartjuk. A kávét (amelyről bizonyították, hogy jótékony hatású a Alzheimer-kórra), a teát és az aprósüteményt az iskola biztosítja, diákok szolgálják fel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hatmilliárdos felújítás másfél-két évet vehet igénybe, turisták ezreit vonzhatja Komáromba

Akár már az idén elkezdődhet annak a több mint hatmilliárd forintos beruházásnak a kivitelezése, melynek köszönhetően megújul a Csillagerőd. Tovább olvasom