Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Cigány származása miatt igazoltatták az ácsi polgármestert

Győrből érkező készenléti rendőrök igazoltattak egy férfit Ácson, a gyanú szerint csak azért, mert cigány.
A sofőr, az egyenruhások rádiójából azt a mondatot hallotta, hogy ˝kisebbségi igazoltatása folyamatban˝. Ekkor kérdőre vonta őket, hogy valóban az az igazoltatás oka, hogy kisebbségi, vagy sem. A rendőrök, mondván, hogy ˝nem működik együtt a férfi˝, hívtak még egy autót.

Ekkor kiderült, hogy a fehér Audi A4-est vezető roma férfi, nem más, mint Lakatos Béla, Ács polgármestere.

˝Nem szeretném, ha ez a rendőrségre általánosító dolog lenne. A rendőrség munkáját tiszteletben tartom. A csütörtöki esetben az háborított fel, amit az egyenruhások oldalán lévő hangosítóból visszahallottam. Amikor odaadtam a jogosítványom a rendőrnek, akkor hallottam egy mondatot, mégpedig azt, hogy ˝kisebbségi igazoltatása folyamatban˝, a kisebbség szót egyértelműen ki lehetett venni az egészből.

Ez felháborított, mert csak arra engedett következtetni, hogy azért állítottak meg, mert roma vagyok, mivel semmi szabálytalanságot nem követtem el. Valószínűleg úgy gondolták, hogy egy nagy darab cigány embert, egy régi típusú Audi A4-esben igazoltatni kell" – fogalmazott Lakatos Béla, Ács polgármestere, aki szerint azt hallhatta először, ahogyan az egyik rendőr beszól a rádióján a központnak.

Lakatos Béla felháborítónak tartja az esetet. Fotó: Bertleff András
Lakatos Béla felháborítónak tartja az esetet. Fotó: Bertleff András

˝Nem voltam benne annyira biztos, hogy mit hallottam elsőre, ám másodszor már bizonyosságot nyert. Ekkor felháborodtam. A kocsi forgalmiját kerestem, amikor megütötte a mondat a fülemet. Ekkor mondtam, hogy addig nem adom oda az okmányokat, amíg ki nem derül, hogy jól hallottam-e az egészet. Rögtön hívtak erősítést, miszerint nem működök együtt" – fűzte hozzá a városvezető.

A polgármester egy Audi A4 típusú autóval tartott haza ebédelni, amikor igazoltatták. Ez egy bérelt autó, amelyet az önkormányzat bérel a városvezetőnek január 31-ig. ˝Ma reggel levelet kapott az önkormányzat, hogy azonnal töltsük fel az autó bérleti szerződését a honlapunkra. Meg is fogjuk tenni. Meggyőződésem, hogy az eset miatt ránk fognak szállni" – mondta Lakatos Béla.

˝Sokan azon lovagolnak, hogy segélyt adok a szegényeknek, köztük a romáknak is. Sajnos a rendőrök láthatólag több romát büntetnek meg, mint nem romát, Ácson is" – véleményezte.

A polgármester tanított Szegeden egy rendőrségi szakközépiskolában cigánysággal kapcsolatos történelmet, kultúrát. Elmondása szerint már ott is többször találkozott ehhez az esethez hasonlóakkal.

˝Ha jól tudom le lehet hallgatni a rádió felvételét. Ha ezt megteszik, biztos vagyok benne, hogy hallható lesz a kisebbségis mondat˝.

Az intézkedő rendőrök egyébként megállapították, Lakatos semmilyen szabálytalanságot nem követett el. A polgármester a készenlétisek parancsnokával felvetette a jegyzőkönyvet az esetről.

Az ORFK pénteken közleményben tájékoztatott: vizsgálat indult az ügyben. ˝A Készenléti Rendőrség rendészeti igazgatója Ács polgármesterének - a 2015. január 22-én történt rendőri intézkedéssel kapcsolatos - sajtóban megjelent állításait rendőri intézkedés elleni panasznak minősítette, amelyet a Rendőrségi Törvény szabályai szerint közigazgatási hatósági eljárás keretében vizsgál˝ - olvasható a közleményben.

A Készenléti Rendőrség beosztottjai nem a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság állományához tartoznak, Győrben csak állomáshelyük van.


hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kenyai gyerekek után állatokon segít a komáromi nő

Tavaly ősszel Bakos Elvira csatlakozott a Craft Hope szervezet We are Kenya nevet viselő projektjéhez, aminek keretében Sowetó nyomornegyedébe küldött adományokat. Tovább olvasom