Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Bogár Ildikó – A kimondhatatlant szeretné képekben megfogalmazni

Bogár Ildikó tatabányai fotós Lélek hangja című kiállítása nyílt meg a Bányász Művelődési Otthonban, a Tavaszi Fesztivál keretében. A képek a szintén helyi Kónya Lajos műhelyében készültek és az aranykoszorús hangszerkészítő-mestert ábrázolják munka közben. No és a hegedűt, mely a két alkotó között a hidat megteremtette.

Bogár Ildikóra kisgyermek korától nagy hatást gyakorol a klasszikus zene, s bár nem ezt a pályát választotta, a muzsika örömöt, vigaszt, kikapcsolódást jelent számára azóta is. „A hangok megérintenek, a lelkemig hatolnak, különös barátságban vagyok a zenével" – így vall magáról. Kónya Lajos előbb fényképész volt, később hangszerkészítővé vált, továbbörökítve a családi hagyományt. Hegedűi bejárják az egész világot, a legnagyobb művészek szólaltatják meg az aranykoszorús mester hangszereit. Bogár Ildikó bebocsátást nyert Kónya Lajos műhelyébe, ahol a két alkotó lelke találkozott. „Ildikó úgy dolgozott körülöttem, hogy észre se vettem. Egyáltalán nem zavart, nem ült be abba az intim térbe, ahol már feszélyezett volna a jelenléte" – mondja Kónya Lajos a tárlat megnyitóját követően.


Kónya Lajos aranykoszorús mester, Bogár Ildikó fotós és Faludi Ádám, a kiállítást megnyitó tatabányai költő.
Kónya Lajos aranykoszorús mester, Bogár Ildikó fotós és Faludi Ádám, a kiállítást megnyitó tatabányai költő.


„Kónya Lajost tavaly nyár elején kerestem meg azzal a kérésemmel, engedje meg, hogy munka közben fotózhassam. Szerencsémre igent mondott és bemutatta számomra azt a világot, amit ő teremt meg, és amivel közelebb hozta hozzám az amúgy is szeretett hegedű hangját"– fogalmaz Bogár Ildikó. „Képeimen keresztül szeretném megmutatni, milyen alázattal bánik a fával és mi születik hosszú órák, napok, hetek, hónapok alatt a műhelyében, abban a varázsos apró térben, ahová szerencsém volt betekinteni."

Bogár Ildikó egyik alkotása.
Bogár Ildikó egyik alkotása.


Bogár Ildikó a Tatabányai Közösségi Televízió operatőre volt hosszú éveken át. Jelenleg szabadfoglalkozású fotós. „Mindig fényképeztem, már kiskorom óta, most ez jelenti számomra az alkotást is" – mondja a tatabányai művész, akinek szűkebb hazájában, Kertvárosban a Bányász Művelődési Otthonban nyílt meg a kiállítása. Így ajánlja a tárlatot:

„Számomra a Lélek hangja a zenén túl nem más, mint amit szavakkal nem tudok kifejezni. A kimondhatatlant képekben szeretném megfogalmazni. Próbálom megragadni és megőrizni azt a pillanatot, amelyben ott van az öröm, a bánat, a színek, a fények, amelyek megcsillannak a szemekben…"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karánsebesy Lukács – az állampapír nem tűnhet el csak úgy

A hét közepén rendkívüli testületi ülést hívott össze Karánsebesy Lukács, Almásfüzitő polgármestere. A téma az volt, hogy mit lehet tenni a Buda-Cash-ügyben. Tovább olvasom