Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Bejutni könnyű, bent maradni már nehezebb a Selye János Egyetemre

Szlovákia első magyar tannyelvű egyetemén 2004-ben kezdődött az oktatás három karon. Hallgatói főként a Komáromi, a Dunaszerdahelyi és az Érsekújvári járásból érkeznek, de egyre kedveltebb a magyarországi hallgatók körében is, ugyanis az itt kapott diplomát a világ minden pontján elismerik, ráadásul az elhelyezkedési mutatóik is kimagaslóan jók.

A felvidéki felsőoktatási intézmény tegnapi nyílt napja rekordszámú érdeklődőt vonzott, arra még maguk a szervezők sem számítottak, hogy az egyetem díszterme zsúfolásig megtelik. – A korábbi évek tapasztalataiból kiindulva a tanárképző, a teológiai és a gazdaságtudományi kar közösen szervezte a nyílt napot, amit interaktív formában valósítottunk meg. Azt akartuk, hogy az érdeklődők ne csak a száraz tényekkel ismerkedjenek meg, hanem azzal a gyakorlati képzéssel, ami nálunk folyik. Meg tudtuk mutatni, hogy valóban jó és élvezetes ehhez az egyetemi közösséghez tartozni – tudtuk meg Istványik Norbert főszervezőtől.

A Selyének jelenleg 1740 hallgatója van, ebből 55 magyarországi. Az egyetem nagy előnye, hogy nincsenek meghatározva a keretszámok, illetve hogy felvételi nélkül be lehet jutni, bár ez nem jelenti azt, hogy akit felvesznek, az automatikusan diplomát is kap. – Való igaz, hogy könnyebben lehet hozzánk bejutni, azonban a szórás is jóval nagyobb, mint a többi egyetemen, ugyanis magas szinten kell teljesíteni, végzett hallgatóink ennek fejében olyan tudással hagyják el az egyetemet, hogy a világ bármely részén megállják a helyüket – szögezte le a Selye János Egyetem rektorhelyettese, Csiba Péter, aki hozzátette, örülnének, ha a magyarországi jelentkezők száma emelkedne, hiszen nappali tagozaton nincs tandíj, az itt szerzett diploma az államközi egyezményeknek köszönhetően elismertethető, ráadásul a diploma megszerzése nem kötött nyelvvizsgához sem. A legkedveltebb szakirány a tanárképző karon a magyar nyelv és irodalom, azonban az egyetem vezetése szeretné, ha a leendő hallgatók a természettudományok felé orientálódnának. A nyílt napon a legnagyobb sikere a kémia tanszéknek volt, ahol látványos kísérletekkel várták az érdeklődőket. – Három akadémiai évet tudhatunk magunk mögött. Egyelőre kevés diákunk van, de azt szeretnénk bebizonyítani, hogy amellett, hogy a kémia egy igen nehéz és igényes természettudományi ág, rendkívül izgalmas és látványos is. Elsősorban tanárokat képzünk, de a bakalári (alapképzés szlovákiai megnevezése – a szerk.) végzettség egyben egy vegyésztechnikusi státust is biztosít. Nagyon fontosnak tartjuk a magyar nyelvű természettudományos képzést, célunk egy olyan gárda kialakítása, akik a tudásukat továbbviszik – mondta el Szarka Katalin, a kémia tanszék vezetője.

Semsei Tünde is kipróbálta a kémia tanszék kísérletét, bár őt inkább az óvodapedagógia érdekli.
Semsei Tünde is kipróbálta a kémia tanszék kísérletét, bár őt inkább az óvodapedagógia érdekli.


Semsei Tünde egy Észak-Komáromtól 40 kilométerre fekvő településről, Csicsóról érkezett az egyetem nyílt napjára. – Mindenképpen az anyanyelvemen szeretnék tanulni, ezért jelentkeztem a Selye János Egyetemre. Igazából csak ezt az egy felsőoktatási intézményt jelöltem meg, hiszen így otthonról könnyedén be tudok majd járni az órákra. Az egyetem kínálatán belül az óvó- és tanárképző szakot választottam – tudtuk meg Semsei Tündétől.

A legtöbb hallgató alapképzésben vesz részt, azonban már két karon, a tanárképzőn és a teológián van lehetőség a doktori fokozat megszerzésére is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karbantartóként dolgozik a sofőr

A járási ügyészség február 20-áig adott határidőt a rendőrségnek a nyomozás befejezésére a tavaly októberi buszbaleset ügyében. Tovább olvasom