Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Azaumi programok – Nem befolyásolja őket a Buda-Cash-botrány

Idén is szerveznek programokat az almásfüzitői Azaum Római Táborban az ünnepek alkalmából. Nem befolyásolja a tábor életét, hogy a település önkormányzata is érintett a Buda-Cash-ügyben.

Az Azaum Római Tábor programjait nem érinti a Buda-Cash-botrány (Almásfüzitő önkormányzatának több mint 700 millió forintos megtakarítása ragadt bent a brókerháznál). „A programjainkat nem befolyásolja, arra megvan a költségvetési keret" – fogalmazott Bekéné Magyar Melinda, a Petőfi művelődési ház intézményvezetője, aki kiemelte: idén május 1-jén tartják a tavaszünnepet és ekkortól lesznek nyitva a műhelyek is. Júniusban tűzünnepre, szeptemberben szőlő- és borünnepre várják az érdeklődőket. „Júniusban és júliusban életmódtáborokat szervezünk az erőd falai között, emellett azaumi aktorok néven színjátszó tábort. Ezek tavaly ingyenesek voltak, köszönhetően a támopos támogatásnak, ám idénre ez nem érvényes, így már fizetni kell a táborokért. Egyébként is fizetős lett volna, függetlenül a Buda-Cash-ügytől" – tette hozzá Bekéné Magyar Melinda.

Tavaly több mint ötezren voltak kíváncsiak a római táborra.
Tavaly több mint ötezren voltak kíváncsiak a római táborra.


Az almásfüzitői képviselő-testület tovább szeretné bővíteni az Azaum Római Tábort: egy kaszárnyát építenének az erőd udvarán, ami idegenforgalmi központ is lehetne. Ennek építési terve már tavaly elkészült. A település a beruházás nagy részét pályázatból biztosítaná, s az előzetes becslések alapján közel 100 millió forintból épülne fel a 250 négyzetméteres központ.

Kissné Cseh Viktória és Bekéné Magyar Melinda a még üresen álló
Kissné Cseh Viktória és Bekéné Magyar Melinda a még üresen álló


„A kaszárnyát amúgy is pályázatból szerettük volna létrehozni. Én még nem kaptam arról tájékoztatást, hogy az önrészt nem tudjuk hozzá biztosítani a Buda-Cash-ügy miatt" – részletezte az intézményvezető. Tavaly több mint ötezren keresték fel a három éve működő római tábort. „Terveink vannak bőven, főleg, ha tényleg a gáton húzódik majd az Eurovelo6 bicikliút. Emellett nagy szerencse, hogy Komáromnál értékes ókori leletegyüttes került elő, mint például a Brigetio katonavárosának díszes fürdőkomplexuma, valamint csatornázott, padlófűtéses házai. Szeretnénk együttműködni a várossal, s erre meg is van az esély, én bizakodó vagyok. Emellett tervben van, hogy egy tanösvény a Duna állat- és növényvilágát mutatja be a kerékpárút mellett, míg egy másik a térség történelmét" – emelte ki Bekéné Magyar Melinda.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adósságból ki-adósságba be – ez a Szent Borbála Kórház jövője

A tatabányai Szent Borbála Kórház egyelőre nem szabadul meg a felhalmozódott adósságaitól, késik ugyanis az április elsejére ígért állami konszolidáció. Tovább olvasom