Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 5°C | 14°C Még több cikk.

Az emlék fönnmarad, amíg a Nap süt, a fű nő és a vizek folynak

Az örök erdő – Agostyánban – bárki előtt nyitva áll. Kapuját több száz éves fák őrzik, akik beengedik és befogadják a vándort. Mindegy, honnan jött és hova tart, átutazó vagy hazatért. Itt nincs idő, csak a nap járása jelzi, hogy a körforgás nem áll meg, a természet alszik, majd újraéled. Az erdő megtestesíti mindazt, amire a halandó vágyik: nyugalmat, csöndet, harmóniát.

Az élettől duzzadó fák méltóságteljesen tisztelegnek az elmúlás előtt is Agostyánban, az első magyar kegyeleti erdőben. Békében a természettel lehet itt megpihenni, rövid időre, és akár örökre is. Tatától öt kilométerre, Agostyánt elhagyva érkezünk meg az Ágoston-ligetbe. A Nyugat-Gerecse lábánál, természetes erdős, dombos-hegyvidéki környezetben fekszik a major és ökofalu, amit 1993 óta tart fenn a Természetes Életmód Alapítvány. A húszhektáros területen, elkülönített részen nyílt meg januárban az Emlékerdő egyszerű, természetes temetkezési alternatívaként, illeszkedve a temetkezési törvényhez és Tata szabályozási tervéhez. Az örökerdővé nyilvánított terület kapujában vár bennünket Czumpf Attila, a civil szervezet képviselője, mindenese, akivel sétára indulunk az ámulatba ejtő fák árnyékában.

„Mindegy, hogy a paradicsomkertből vagy a Darwin-kertből jöttünk, ugyanúgy hatnak ránk a természeti törvények, az itt látottak. A patak völgyéből emelkednek ki ezek a háromszáz éves, fénykoronás bükkök, alattuk ott vannak az egyévesek, s az örök körforgásba magunkat is bele tudjuk képzelni, most és ha lejár az időnk, akkor is. Hiszen porból lettünk és porrá leszünk vagy visszatérünk oda, ahonnan vétettünk. Kinek mi a meggyőződése" – fogalmaz Attila, miközben kaptatunk az erdei úton fölfelé, az öreg fákat elhagyva.

„Ez nem temetkezési vállalkozás, mi csak utánuk jövünk, befogadók vagyunk. Az osztrák érdekeltségű Paxnatura segítségével működtetjük a kegyeleti helyet, nekik nemzetközi tapasztalataik vannak ezen a téren. Szerte a világon húsz éve már, hogy erdei búcsúztatással foglalkoznak. Környezettudatosabb országokban ez régóta alkalmazott temetkezési forma" – mondja kalauzunk, akitől megtudjuk, hogy huszonöt évtől kilencvenkilenc évig lehet itt nyughelyet bérelni. Mindenkinek lehetősége van a személyiségéhez, életéhez legjobban illő fát kiválasztani, melyet megoszthatnak párjukkal, házastársukkal, de családi temetkezésre is kínál megoldást az Emlékerdő. A hamvakat biológiai úton lebomló, környezetbarát urnában helyezik el az emlékfa gyökerénél. Az urnát egy környékbeli fazekas készíti el bronzkori, eredeti minta alapján, alakor búza pelyvájából és agyagból, kiégetés nélkül. „Az Emlékerdő küldetése szerint kizárólag hamvak befogadására van lehetőség, akár temetéssel, de szétszórással is, minél kevesebb változtatással az erdő, illetve a fa életében. A megjelölés időtálló, a fa életét nem zavaró apró táblácskával történik. A fa környezetét ide illő növényekkel lehet dúsítani, így kifejezve a többletgondoskodást" – világosít fel Attila, akivel közben eljutunk egy emlékfához.

Az élettől duzzadó fák méltóságteljesen tisztelegnek az elmúlás előtt is Agostyánban. Az Emlékerdő felszentelt hely. Fotó: Kiss T. József
Az élettől duzzadó fák méltóságteljesen tisztelegnek az elmúlás előtt is Agostyánban. Az Emlékerdő felszentelt hely. Fotó: Kiss T. József


„Nincs koszorú, nincs kényszeres árukapcsolás, nagy külsőségek. Csak a legszükségesebb dolgok érkeznek a hamvakkal, s a nagyságuk legszerényebb öltözékében jönnek a hozzátartozók is. Az emlék pedig fönnmarad, hitem szerint, amíg a nap süt, a fű nő és a vizek folynak." A fánál, ahol állunk, nincs sírkő. Egy nagyobb kődarab jelzi csupán az elhunyt helyét. Egy másik fánál apró körbekerített sziget mutatja a távozó nyughelyét. Január óta tizenegy temetés történt az Emlékerdőben, tizenegy fa őrzi elhunytak emlékét. A hozzátartozó meggyőződése szerint történhet a búcsú, hiszen az Emlékerdő felszentelt hely. Volt itt már katolikus, református és más felekezeti temetés, és előfordult, hogy maga a család köszönt el a távozótól. A területen áll egy Árpád-kori körtemplom maradványa, amit az alapítvány a befolyó temetkezési összegekből elkezdett felújítani. Ebben a szentélyben is lehet már búcsúztatót tartani vagy az egyszerű erdei ravatalozóban, ami egy középkori gazdasági épület hiteles másolata. Megépült továbbá egy középkori fogadó, ahol megállt az idő 1480-ban, s a korabeli keretek között emlékezhetnek a hozzátartozók az elhunytra.

„Jó helyi borokkal, a világ legrégebb óta készített lepénykenyerével, ökológiai gazdálkodásból származó finomságokkal vidámíthatják lelküket a szomorúság idején" – mondja Czumpf Attila, akit sétánk végén az árakról kérdezek. „A hagyományos temetkezés feléért, harmadáért, 100–150 ezer forintért tud a hozzátartozó végső nyughelyről gondoskodni. Az alapítványhoz befolyó pénzmaradványból a templomot építjük tovább. Személyesen fogadok minden érdeklődőt, és egy séta során megadom a tájékoztatást az összes kérdésre."

Elköszönünk vendéglátónktól. Visszajövünk még ide látogatóba az agostyáni Ágoston-ligetbe, az ökofaluba, a természetbe. Átutazóként betérünk egy darab kecskesajtra, hozzá tönkölykenyérrel és borral. Megállunk és megpihenünk egy kicsit, mielőtt továbbrohannánk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Andrej Kiska látogatása – őszintén, a formaiságokat kerülve beszéltek a várost érintő problémákról

A négyéves Sebastian saját kisautóját ajándékozta oda az Észak-Komáromba látogató szlovák köztársasági elnöknek, Andrej Kiskának. Tovább olvasom