Kisalföld logö

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 23°C Még több cikk.

Az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület újította fel Hérics Márton sírhelyét, s gondozni is fogják

Idén 105 éve, hogy meghalt Hérics Márton, aki Ászáron és Kisbéren is szolgált plébánosként. Az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület látva az egykori pap sírhelyét, úgy döntött, az önkormányzattal karöltve felújítja a nyughelyet.

„Áldatlan állapotban volt a sír. A fejfa meg volt dőlve, az oldalsó kőrészek már a földbe süllyedtek. Úgy gondoltuk, ez tarthatatlan, Hérics Márton emlékéhez méltatlan. Ezért önkormányzati támogatásból és a tartalékunkból felújítottuk a nyughelyet, s emellett azt is vállaltuk, hogy a jövőben gondozni is fogjuk" – közölte Kálmán János, az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület vezetője. A minap áldotta meg Bajkai Csaba esperesplébános Hérics Márton felújított sírját. Ennek tiszteletére az ászári templomkertből (a 2010-ben avatott emléktáblától) indult egy zarándokút, egészen a kisbéri felső temetőig, ahol a volt plébános sírja van.

A képviselő-testület 2014-ben úgy döntött, hogy a Felszabadulás utcát Hérics Márton utcára nevezi át. „A húsz év alatt, amit Ászáron töltött, meghatározta a falu életét. Amikor idekerült és látta, hogy milyen állapotban van az öreg iskola, elhatározta, hogy az ászári mezítlábas nebulók is megkapják azt a tudást, amit mások. Ezért felajánlott négyezer koronát új iskola felépítésére. Ez kevésnek bizonyult, ezért Jászai Marihoz fordult, aki szintúgy az ügy mellé állt, s Kisbéren fellépett a lovardában, aminek az egész bevételét az új iskola építésére ajánlotta fel. Sajnos ez sem volt elég; végül az Esterházyak segítették ki a falut, s felépült az intézmény a templom mellett. Hérics Márton emellett létrehozott téglagyárat, tűzoltó-egyesületet és a takarékpénztár elődjét is a faluban" – fogalmazott Kálmán János, aki kiemelte, hogy a mostani iskola már jóval a Hérics által kezdeményezett épület mögött áll.

Kálmán János szerint áldatlan állapotban volt az egykori plébános, Hérics Márton sírhelye.
Kálmán János szerint áldatlan állapotban volt az egykori plébános, Hérics Márton sírhelye.


Az Ászári Honismereti és Helytörténeti Egyesület 2011- ben alakult meg, s nem a volt plébános síremlékének a rendbetétele volt az első nagyobb felújításuk. „2011-ben alakultunk, honismereti körként. Két évre rá az egyesületünk létrehozója stroke-ot kapott, s emiatt többen úgy gondolták, hogy ezzel vége az elképzelésünknek. Ám nem adtuk fel, s az októberi megemlékezés előtt lefestettük és rendbe tettük a kopjafát. Ez úgymond lökést adott, s alig több mint fél évre rá a rendszerváltás után kivágott gémeskutat is visszaállítottuk az eredeti helyére.

Idén tavasszal volt 160 éve Hérics Márton születésének, amiről meg is emlékeztünk a 2010-ben felállított emléktáblánál a templomkertben. Ám idén májusban 105 éve, hogy távozott az élők sorából, s az ünnepséget nem szerettük volna az akkori sírnál tartani. Ezért döntöttünk: felújítjuk azt" – folytatta az egyesület vezetője, aki hozzátette, hogy Hérics Márton 1891-ben Bécsben a kapucinus atyák templomában mondott egyházi

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az E.ON szerint a szépészeti szempontok másodlagosak egy gallyazásnál

Több komáromi is felháborodott a munka minőségén, véleményük szerint kivégezték a fákat. Tovább olvasom