Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 8°C Még több cikk.

Adósságból ki-adósságba be – ez a Szent Borbála Kórház jövője

A tatabányai Szent Borbála Kórház egyelőre nem szabadul meg a felhalmozódott adósságaitól, késik ugyanis az április elsejére ígért állami konszolidáció. Lett viszont helyette egy új intézkedés, mely szerint: megyei szintű gazdasági és egészségügyi irányító testületeket kell létrehozni.

A tatabányai intézmény főigazgatója Dr. Lőke János elmondta, hogy várhatóan április 8-án lesz kormánydöntés a kórházak tartozásainak rendezéséről. A Szent Borbála Kórház adóssága tetemes, mintegy 1,2 milliárd forint. A főigazgató nagyon várja már az állami intézkedést, de – mint elmondta – az adósság mellett a legégetőbb probléma az egyre növekvő orvos- és nővérhiány.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára, Zombor Gábor február 23-án, kormányszóvivői tájékoztatón tett ígéretet arra, hogy 60 milliárd forint gyorssegélyt kapnak a kórházak. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ április elsejével készült átvenni az intézmények adósságait, így a kórházak teljes tartozása megszűnt volna. Az államtitkár összehívta a kórházigazgatókat egy találkozóra, melyen kiderült, hogy késik a konszolidáció, s ezzel kapcsolatban április 8-án dönt a kormány. „A tatabányai kórház adósságának rendezése azért is sürgető, mert sok kisebb céget érint, amelyek tönkre is mehetnek, ha nem kapják meg a pénzüket." – tudtuk meg Dr. Lőke János főigazgatótól. Az intézményvezető a Kisalföldnek azt is elmondta, hogy az államtitkári egyeztetésen olyan intézkedést tártak a kórházigazgatók elé, mely megyei szintű bizottságok létrehozásáról szól. Minden megyében felállítanak majd két testületet: egy gazdaságit és egy egészségügyi egyeztető grémiumot. A bizottságok rendszeresen üléseznek, egyeztetnek az megyei egészségügyi ellátásról. A főigazgató szerint ezután gyorsabbak lehetnek a helyi szintű döntések és szervezettebb lehet az ellátórendszer.

„Irgalmatlan sok pénz kellene az egészségügybe, különben ellehetetlenül.
„Irgalmatlan sok pénz kellene az egészségügybe, különben ellehetetlenül." – fogalmazott dr. Lőke János főigazgató.


Dr. Lőke János főigazgató és csapata februárban elkészítette a Szent Borbála Kórház pénzügyi tervezetét, amit be kellett benyújtani az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz, akik a minisztérium számára továbbították. Kormányzati elvárás, hogy a terv végrehajtásával kivezessék a kórházakat az adósságból. Arról kérdeztük a főigazgatót, hogy milyen esélyek vannak akkor, ha tiszta lapot kap a kórház?

A Szent Borbála Kórház egyelőre nem szabadul meg a felhalmozódott adósságaitól, késik ugyanis az április elsejére ígért állami konszolidáció.
A Szent Borbála Kórház egyelőre nem szabadul meg a felhalmozódott adósságaitól, késik ugyanis az április elsejére ígért állami konszolidáció.


„Különösen problémásnak látom a folytatást, hiszen a most induló rendszerben négy új osztályt kellene üzemeltetni a Szent Borbála Kórháznak. A bőrgyógyászati és az endokrinológiai osztály felállítása a kisebbik nehézség, a nagy probléma az érsebészeti osztály és az infektológia – fertőző osztály – létrehozásából adódik. Jelenleg a fertőző betegeket Székesfehérvárra küldjük, ott jó felszerelt osztály várja a pácienseket. Nálunk még orvos sincs. Aki korábban volt, elment nyugdíjba, aki jönne, azt pedig nem tudjuk megfizetni. Az infektológia és az érsebészet kialakítása mintegy 400 millió forint, ehhez jön még a fenntartási költség, melynek része a humán erőforrás. A legnagyobb gond a kórházunkban az emberhiány, nem tudjuk megfizetni a szakembereket. Keressük a megoldásokat, hogy hogyan lehet ezt jobban csinálni, de újra elmondom: irgalmatlan pénz kellene a magyar egészségügybe, mert különben ellehetetlenül." – zárta gondolatát a Szent Borbála Kórház főigazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jön a húsvét – Láthatósági mellényt osztottak a kerékpárosoknak

Láthatósági mellényt osztottak a Komáromi Rendőrkapitányság rendőrei a kerékpárosoknak. Tovább olvasom