Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

A Tatabánya Kultúrájáért díjat Galauner Béláné népi iparművész kapta

Galauner Béláné Szabó Magdolna kapta idén a Tatabánya Kultúrájáért Díjat. Elmondása szerint váratlanul érte a kitüntetés, mivel úgy gondolja, hogy a hímzés egyre kevésbé érdekli az embereket.

Mindig is szeretett alkotni, rajzolni, dekorálni. Suba faliszőnyegek, díszpárnák, terítők, festett porcelántányérok készültek a lakásba, a családnak. „Negyvenegy éves koromban rokkantnyugdíjas lettem. Mikor már voltak jobb időszakaim, csinálnom kellett valamit. Azt mondták, sokat mozgassam a kezem és az ujjaimat, hogy a bénultság és feszültség feloldódjon. Akkor kezdtem el igazán a hímzéssel foglalkozni. Most is állítom, nekem ez gyógyterápia volt és ma is az" – mondta Magdika.

Gyógyszerek, erős kezelések jöttek és mellette a küzdelem, az akarás, a tanulás hosszú évei. 1992-ben, a megyei népművészeti egyesület első kiállítási lehetőségétől, az első díjazástól pedig a szárnyalás csodálatos időszaka. Alkotótáborok, Tradíció védjegy, közös kiállítások, pályázatok sora, az Országos Kis Jankó Bori Hímző Pályázat különdíja, majd harmadik helyezés. Gyönyörűen díszített, zsűrizett ruhák és a Népi Iparművész cím.

„2004-ben volt az első önálló kiállításom Tatabányán, az alsógallai egyházközségben. Akkor indítottuk el a hímzőkört. Először a közösségi ház függönyeit varrtuk és drapériáit azsúroztuk a lelkes asszonyokkal. Mintákat tanulmányoztunk, hímzéstechnikákat tanultunk, ajándékoztuk a terítőinket. A templomunkba elkészítettük a teljes belső textildíszítést, egy XVII. századi erdélyi úrasztali terítőt két éven át, arany és fehér úrihímzéssel."

A hímzőkör két díjat is elnyert ezzel a munkával. A kezdő tizenhatból mára nyolctagúra fogyatkozott csapat legutóbbi jelentős vállalása Nagy László atya kérése alapján született: Mózer Ernő fafaragó betlehemi szoborcsoportjának magyar ruhákat kezdtek varrni. Egy évig készültek a viseletek rábaközi színes és változatos motívumokkal. „Sajnos László atya nem érte meg, hogy elkészüljön a teljes ruházat. A Néprajzi Múzeumban a Betlehemi jászol című kiállításon viszont neki ajánlottuk a munkát."

Galauner Béláné a tatabányai Cifra Palota hímzett motívumaival, amit külön méltattak a díjátadón.
Galauner Béláné a tatabányai Cifra Palota hímzett motívumaival, amit külön méltattak a díjátadón.


A hímzőkör mellett Galauner Béláné zsinóros díszítéseket is készít. Folyamatosan keresi-kutatja a mintákat, menyasszonyi, estélyi, bocskai ruhákat, kabátokat, mellényeket díszít zsinórral. 2004 óta mindig „A" kategóriás minősítést kapnak díszes ruhái. Idén Tatabánya is elismerte tevékenységét.

„Nagyon váratlanul ért a kitüntetés. Egy-egy tájegységhez kötődően még talán őrzik a
fiatalok a hagyományokat, de itt, Tatabányán nincs a hímzésnek igazán múltja. Tizenöt éve vagyok népi iparművész, és csak néhány bemutatkozási lehetőségem volt itthon, leginkább a Keresztény Héten. Belenyugodtam abba, hogy amit csinálok, nem különösebben érdekli az embereket. Aztán olyan hirtelen jött ez a nagyon szép ünnepség. Koronája ez az eddigi munkámnak, ami tovább lelkesít. Hogy hetvenévesen is vigyem tovább az asszonyokkal a hímzőkört, a hímzést. Nehéz volt nekem Tatabányával megbarátkozni. Tizenkét éves koromban kerültem ide Pápáról, átmenetileg. Aztán itt ragadtam. Itt alapítottunk családot a férjemmel, itt teljesedtek ki a gyökereink három gyermekünkkel. Tatabányának gyönyörű a környezete, kisalföldi lányként néztem az ablakunkból a Somló-hegyet és arról álmodoztam, hogy egyszer majd hegyek között szeretnék élni. Hát ez megvalósult. Megszerettem a várost."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tatabányai lövöldözés: drogot is találtak a győri férfi házában

Elrendelték a tatabányai lövöldöző előzetes letartóztatását kedden. A védelem fellebbezést nyújtott… Tovább olvasom