Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A Nokiánál maradtak érdekében

Az elküldött munkavállalókat példaértékűen támogatta anyagilag és képzésekkel is a Nokia-gyár az érdekvédők szerint, akik most már az állásban maradt dolgozók képviseletére koncentrálnak. A napokban a komáromi üzem vezetőivel tárgyaltak a vasasok.
Nokia: újabb kétszáz embert küldtek el a gyárból címmel szeptember 20-i számunkban írtunk utoljára az üzem csoportos létszámleépítéséről. Idén 4400 munkavállalójából három lépcsőben 2300-nak felmondott, ezért a napokban Balogh Béla, a Vasas Szakszervezeti Szövetség elnöke látogatott el a Nokia Komárom Kft.-hez. A cég vezetőivel a megmaradt dolgozók érdekében is tárgyalt, akiknek mintegy egyharmada Győr-Moson-Sopron megyéből jár dolgozni a Nokia-gyárba.

– Megkérdeztük, várhatóak-e további leépítések és azt a választ kaptuk, hogy jelenleg nincsenek ilyen kilátások – mondta el László Zoltán, a gyárban működő, a vasasszövetséghez tartozó szakszervezeti csoport titkára, aki szintén részt vett az egyeztetésen.

Tájékoztatása szerint az állásban maradtaknak jelenleg mintegy húsz százaléka szakszervezeti tag, de sok új belépés várható az elkövetkezőkben, mivel a dolgozók eredményesnek tartották érdekeik képviseletét a leépítések során.

Most a szakszervezet azt akarja elérni, hogy a kevesebb létszámból adódó átcsoportosítások, beosztás- és munkarend-módosítások során vegyék figyelembe a dolgozók családjainak szempontjait is. Például, ha mindkét szülő a gyárban dolgozik, akkor ne egy műszakba osszák be őket, mert akkor nehezen oldanák meg gyerekeik felügyeletét. Emellett a hamarosan elkezdődő bértárgyalásokon legalább inflációkövető változást szeretne elérni az érdekképviselet.

László Zoltántól megtudtuk, hogy a Nokiától elküldöttek közül is sokan szakszervezeti tagok maradtak. Lehetőség van ugyanis arra, hogy ne üzemi csoporthoz, hanem a vasasok győri vagy komáromi területi szervezetéhez csatlakozzanak. Ez a megoldás azoknak is, akik kevés embert foglalkoztató cégnél dolgoznak, ahol nincs üzemi szakszervezeti csoport.

Olvasóink írták

  • 1. ATXadmin 2012. szeptember 27. 08:20
    „mit tárgyalgat ha azt mondja az anyacég hogy ennyi és mindenki mehet akkor menni is fog ha fejre állnak is”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bíróság elé visszük a kábeltolvajokat

Az ásót, a vasfűrészt és a lapátot az erdőben találták, a gödröt valaki más ásta ki, a kábeleket… Tovább olvasom