Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

A csatkai bükkerdő titka

A veszprémi püspökség 1962-ben nyilvánította hivatalosan is zarándokhellyé Csatkát, s engedélyezte a búcsújárásokat. A völgyben fekvő Mária-kegyhelyhez évente több ezren látogatnak el. A kápolnánál a főbúcsú Kisboldogasszony ünnepéhez kötődik, melyet szeptember első hétvégéjén tartanak – amit manapság a köznyelvben csatkai cigány búcsúnak neveznek.

A nyolcvanas években több tízezer ember látogatott el a főbúcsúra, ám manapság is nyolc- tízezren imádkoznak és mulatnak a kétnapos rendezvényen.

2002-ben hozta létre egy maroknyi hívő ember a Csatkai Mária Kegyhelyért Alapítványt. „Előtte való évben kerültem Csatkára vállalkozóként, akkor a plébániát újítottuk fel. Látva a kegyhelyet, úgy gondoltam, hogy többet érdemel a kápolna, ezért létrehoztuk az alapítványt néhány falubelivel. Most már nincs köztünk csatkai, Pápa környékiekből tevődünk össze. Az elmúlt hat évben több dolgot véghezvittünk a kegyhely érdekében. Kivezettük a vizet, felújítottuk a forrás környékét, letérköveztünk több gyalogutat, rendbe tettük a kültéri oltár tetőzetét. Idén illemhelyeket szeretnénk kialakítani az egyházközséggel közösen. A terv, hogy a főbúcsúra elkészüljön" – fogalmazott Tóth Zoltán, az alapítvány elnöke. A szentkúti kegykápolnát egy hathektáros bükk- erdő veszi körül, s itt található a forrás, aminek a vize a zarándokok szerint gyógyító hatású. A kegykápolna tőszomszédságában található az úgynevezett cigány kápolna, amelyet 2006-ban szenteltek fel. Itt tekinthető meg az a fából faragott kereszt, amit a romák egészen a Vatikánig vittek, s szenteltettek fel II. János Pál pápával. Úgy gondolták, hogy ennek a keresztnek egy méltó helyen kell állnia, s ezért készült a kápolna.


Az alapítvány idén szeretné felújítani Domján József sírját. Felvételünkön Orbán János, Tóth Zoltán és Keizer József szerepelnek.
Az alapítvány idén szeretné felújítani Domján József sírját. Felvételünkön Orbán János, Tóth Zoltán és Keizer József szerepelnek.

Csatka idén négy éve, hogy tagja a Mária-zarándokútnak, mely Csíksomlyótól tart Máriacellig, s ennek köszönhetően még több zarándok keresi fel a völgyben álló kegykápolnát. Évente több búcsút is tartanak a kegyhelynél, amikor az egész kápolna virágba borul: többen megköszönik a Szűzanyának a segítséget virággal, sőt, előfordul, hogy ruhával is. Az országban kevés olyan hely van, ahol a Mária-szobrot öltöztetik. Csatka közéjük tartozik. A búcsúi időszakokra jellemző, hogy többször adnak más ruhát a szoborra, amelyeket a hívők hoznak adomány gyanánt. Emellett az imameghallgatásoknak és csodás gyógyu- lásoknak is többen emléket állítanak a kápolna falán az úgynevezett hálatáblákkal.

Tavaly egész nyáron volt templomőr a kegyhelynél, s idén nyáron sem lesz ez másképpen. Régen ezt a feladatkört a remeték látták el. A háború előtti években Domján József Munkácsy- és Kossuth-díjas művész is remete volt itt egy ideig. Ő építette az első komolyabb remeteházat a völgyben. Az alapítvány tervei között szerepel, hogy itt emlékszobát alakítanak ki a művész tiszteletére. Egyik kívánsága az volt Domján Józsefnek, hogy halála után hamvait hozzák haza Amerikából Csatkára. Az évtizedek megviselték a sírját, amelyet idén a Csatkai Mária Kegyhelyért Alapítvány szeretne felújítani.

Mária-kegyhely
Pálos szerzetesek építtettek kolostoruk mellé egy templomot a XIV. században és az Irgalmasság Anyjáról nevezték el, amely a mohácsi vészig a környék központja volt. Később remeték éltek a megszentelt hely környékén épült kunyhókban. A szentkúti kegykápolnát báró Fiáth Ferencné építtette (a lakosság hozzájárulásával) 1862-ben a török időkben elpusztult kápolna helyére. Az adakozást Csöbönyei József nevű, harmadrendi testvér szervezte, s ő lett az első remete, aki egy kis kunyhóban élt a szent hely közelében. Többen varázserőt tulajdonítanak a kegyhelynek: feljegyzések szerint Meizler Vilmos vakságából gyógyult meg, pillanatok alatt nyerte vissza a látását 1792-ben.




hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szexi lány lopott tabletet egy komáromi üzletből - fotó az elkövetőről

A rendőrség egy fiatal, barna hajú nőt keres, aki a bűncselekményt elkövethette. Tovább olvasom