Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

900 munkásnak mondott fel kedden a Nokia Komáromban

Kedden 900 dolgozójával közli a Nokia komáromi gyárában a munkaviszonyuk megszűnését.
Nokia: a leépítés második üteme

Kedden 900 dolgozójával közli a Nokia komáromi gyárában a munkaviszonyuk megszűnését. Az intézkedés a korábban bejelentett idei 2.300 fős leépítés második üteme, 1.200 emberrel ugyanis már március végén tudatták, hogy megválik tőlük a gyár. Nemrégiben arról is írtunk, hogy az első ütemben elbocsátottak felének két hónapon belül sikerült újra elhelyezkednie. Ezért László Zoltán, a gyárban működő szakszervezeti csoport titkára, az üzemi tanács elnöke úgy véli, a mostani bejelentésben érintetteket már kevésbé viseli meg a hír.

Előzmények

Az intézkedés a korábban bejelentett 2 ezer 300 fős leépítés második hulláma - mondta el a munkavállalói érdekképviselet vezetője, a gyár üzemi tanácsának elnöke az MTI-nek.

László Zoltán közölte: a reggeles műszaknak már bejelentették az elbocsátást, a délutánosokkal fél háromkor közlik a leépítettek névsorát. Az elbocsátottaknak már nem kell felvenniük a munkát.

Az érdekképviselet és a Nokia magállapodása szerint a vállalat a törvényben előírt összegen túl háromhavi átlagkeresetnek megfelelő juttatást és legalább két hónapig a keresetnek megfelelő álláskeresési támogatást fizet az elbocsátott dolgozóknak.

A Nokia február 8-án jelentette be hogy Komáromból, Reynosából (Mexikó) és Saloból (Finnország) ázsiai gyáraiba helyezi át az okostelefonok gyártását, ezért a három országban összesen 4 ezer dolgozótól válik meg 2012 végéig. A 4 ezer 400 főt foglalkoztató komáromi üzemből 2 ezer 300 főt bocsátanak el.

A leépítés első hullámában érintett dolgozóknak, mintegy 1 ezer 200 embernek március 29-én mondtak fel. A munkaügyi központ akkori adatai szerint az elbocsátottak közül 854 magyar és 343 szlovák állampolgár volt. A Komárom-Esztergom megyében 479 embert, Győr-Moson-Sopron megyében 230 dolgozót érintett a március végi leépítés.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. Lacika62 2012. június 28. 09:30
  „18. Mankapunka 2012.06.26. 20:08
  ""Örülj neki,hogy egyáltalán a cég biztosítja az oda-vissza utat"" Más cég is biztosítja az utazást Pl: AUDI, FEDERÁL MOGUL, FIEGEL ,és még sorolhatnám öket. Ne irigykedj menj oda ahol van ilyen lehetőség...”
 • 37. Puskaspancho 2012. június 27. 20:27
  „Egyébként a hírek szerint Romániában lesz az új gyár. Csődről szó sincs. Akkor csődbiztos lenne a gyárban, amiről sehol sem olvastam.”
 • 36. Puskaspancho 2012. június 27. 20:25
  „Eddig másfél milliárdos kárt dertettek fel. S még nincs vége. Hétfő kék fény. Lobbo, mint már írtam a nálam járt nyomozó páros mondta el ezt az "ökörséget". Innen Budáról, telibe<moderálva>om, hogy mi van Komáromban, csak érdekességképpen írtam, te főokos.”
 • 35. Mankapunka 2012. június 27. 18:24
  „Túra

  Majd később megtudja,hogyha már úgyis kirugnak,akkor nem mindegy,mennyire segítenek utána.
  Nyugi,majd megtapasztalja idővel,ha ilyen nagy az arca.”
 • 34. Lobbo71 2012. június 27. 13:52
  „26. Puskaspancho: ezt az ökörséget egyedül találtad ki vagy valaki segített? 400-600 miiliós kár évente mi? Ehhez havonta több ezer telefont kellett volna ellopni. És ez évekig nem tűnt fel senkinek, igaz? :)))”
 • 33. Lobbo71 2012. június 27. 13:40
  „28. Goldmund: de azért tudod, ugye, hogy vannak olyan emberek, akik nem csak telefonálásra használják a telefont, vagy esetleg csak érdekli őket a technika fejlődése és megengedhetnek maguknak egy 60-80ezres telefont évente.”
 • 32. kivagyokén 2012. június 27. 13:22
  „Bojtár!

  Ki vagyok én? Egy a sok millió szerencsétlenből, akik egyre kevésbé élvezik, a politikusoknak nevezett mentelmi joggal, és mindenféle egyéb törvénnyel védett idióta társaság ámokfutását és annak eredményét!

  Bár nem ennek a cikknek a témája, de válaszolok neked:

  ,,légyszives írd már le nekem milyen gazdasági növekedéssel (a valósat)"

  Mit hozott? Például választékot. Igen, furcsán hangzik, több helyen tudsz vásárolni, többféle dolgot, ami egyenes vonzata, hogy olcsóbbak az árak, hiszen el akarják adni a terméket, így csalogatni kell a vásárlót.
  Ezen kívül, TERMÉKET hoz, amit mi nem tudunk/ nem akarunk megtermelni. Úgy, mint élelmiszert, mert sajnos a mi parasztjaink jelentős része egyszerűen lusta. Mély tisztelet a kivételnek! De a megtermelt javainkat SEM tudjuk feldolgozni, hiszen szándékosan tönkretettünk mindent! Először a piacot, ne felejtsd el, nagy része a termékeinek , az oroszokhoz ment, csak mi nem köszöntünk el tőlük kultúráltan, ezért az ugrott, piac nélkül pedig nincs termelés. Tehát becsuktuk a gyárakat
  A műszaki cikkeinkre ugyanez érvényes.
  Ez nem a multik hibája, ezért ne őket szidd. Ez a több mint húsz éve a vezetésben pöffeszkedő, egyre tehetősebb rétegé. Hogy ez máshol nem így működik, megnézheted akár Lengyelországot, akár Csehországot. Ott is jelen vannak a cégek, de mellette megél a saját nemzeti iparuk is.

  Egyébként pedig a fent említett okok miatt sajnos munkahelyet is hoznak, még ha a hasznot viszik is, nagyon szorgalmasan

  ,,ha Vona eszének 1% a tiéd lenne bölcs lennél"

  Úgy gondolod? Ahhoz kell ész:

  Mentelmi jog védelmében Gárda egyenruhában esküt tenni:? Persze, mindegyik hujjogja, hogy lemond róla, de tökéletesen tisztában van vele, hogy nem oldják fel azt.

  Hogy napi szinten elmondja ellenség keresés címén, hogy aki barnább bőrrel született, vasárnap a zsinagógába megy istentiszteletre és nem a Bazilikába az már nem is ember.

  Vagy, EU-s zászlót égetni, közben az onnan érkező támogatásból vígan ellenni?

  Esetleg a mindenféle néven újra vagy átszervezett Gárda élén masírozni, mint szellemi példaképe tette?

  Ezt azt gondolom, egyetlen épelméjű ember nem fogadja el hasznos és értelmes cselekedetnek

  Vagy esetleg mást is csinál a nagy hazamentő? Hány új munkahelyet teremtett? Ja, persze ellenzékben van. Bocs, de majd ha ő lesz a valaki. Ezt azért már hallottuk párszor.

  De a közhiedelemmel ellentétben nem (az egyébként teljes vagyonelkobzásra és élete végéig elmeorvosi kezelésre megérett) Matolcsy mondta, hanem a példaképed kisbarátja állította hogy a már említett 47 000 forintból meglehet élni. Mennyiből is tengődnek? NAPI 47 000 forintból?

  A hőbörgésen, és a lejáratáson kívül mit tettek?!

  SEMMIT!!!!!

  Igaz, nincs hatalom a kezükben. Felelősség nélkül jó pénzért azt tesznek amit akarnak.

  De maga a cikk, még egyszer leírom, nem erről szól. Hanem, hogy a Nokia a saját hülyesége miatt nem képes az embereket megtartani. Elavult technikát, gagyi minőséget horribilis áron nem lehet eladni.
  Az egész egyébként azért kapott jelentőséget, mert most már a Nokia dolgozók kerülnek az utcára. Eddig is, jó pár embernek köszönték meg a munkájukat, a megrendelések függvényében. Van olyan ismerősöm, akit két hét alatt 3 X került parkoló pályára. De ő fejvadász cégen keresztül dolgozott ott. És a cég nyugodt lelkiismerettel állította, egyetlen dolgozójától sem kellett megválnia. Ami igaz, hiszen szerencsétlenek csak ott dolgoztak, de őket más cég alkalmazta”
 • 31. Goldmund 2012. június 27. 10:30
  „26. Puskaspancho 2012.06.27. 08:06
  "Tudni kell, hogy a Nokia anno olyan feltételekkel jött Magyarországra, hogy a kormány az összes keletkezett kárukat megfizeti, amit a dolgozók gyáron belül okoznak. Ezt még Gyurcsányék hozták tető alá. Most Orbánék ezt felülvizsgálták és egy tollvonással megszüntették. Válaszlépésként pedig a Nokia kitelepül innen."

  Ez elég hihetetlennek tűnik! Nagyon furcsa lenne, hogy pont a belső tolvajok kártételét akarná a cég a magyar államon behajtani. Hiszen akkor a cég érdeke nem az lenne, hogy hatékony biztonsági szolgálatot működtessen, hanem, hogy szabadon lehessen ki-bejárni a kapukon ("az állam úgyis kifizeti" felkiáltással).
  Én is jártam a NOKIÁban, és pont ennek az ellenkezőjét tapasztaltam. Biztonsági kapus ellenőrzés van mindenütt. Még külső hivatalos személy sem viheti be telefonját arra a részre, ahol a telefonokat összeszerelik! Akkor sem, ha más márkájú! Végig kísérő van a látogató mellett és így is ellenőrzés van kimenetelkor.
  Kérdeztem, előfordulnak-e lopások? Mosolyogva annyit mondtak, hogy "mindig akadnak megtévedt emberek". Kérdeztem, nem lenne-e célszerűbb olyan fizetést adni a dolgozóknak, hogy jobban féltsék az állásukat annál, semhogy lopjanak a cégtől? Elmondták, hogy ez így olcsóbb, tehát marad a minimálbér a melósnak és a szigorú ellenőrzés.

  Ezek az én tapasztalataim.”
 • 30. drKotász 2012. június 27. 09:49
  „26. Puskaspancho :DDD
  Na itt az igazság, a dolgozók szétlopták a gyárat amit a kormány nem akar visszafizetni, ezért megy csődbe a Nokia
  LOOOOOOOOOL
  Gondolom ezt nem egyedül találtad ki.”
 • 29. bojtár 2012. június 27. 08:23
  „20. kivagyokén 2012.06.26. 21:01 bölcs ,okos,kultúrált, orbánpárti barátunknak egy kis olvasmány:
  http://hirszerzo.hu/szemle/2012/2/9/Malev_Nokia_Orban_sem_mindenhato_U9I2MB”
 • 28. Goldmund 2012. június 27. 08:20
  „13. kmmk 2012.06.26. 16:23
  "A Nokia elvesztette a piac nagy reszet. ....... A telefonjait nem veszi a kutya sem. Jott az Android es az iPhone, mely lemosta a Nokiat."

  Azon csodálkozom, hogy a világválság közepén nagy tömegek költenek ilyen Androidos meg izé-bizé kacatokra? Egyáltalán: új telefonra, ha még működik a régi?
  Nekem volt egy Nokia mobiltelefonom 4 éven át, ami helyett csak azért vettem újat, mert ellopták. Azóta van egy Sony Ericssonom (közel 4 éve), és ha el nem lopják vagy tönkre nem megy, akkor eszem ágában sincs kicserélni. Néhány alapfunkciót használok rajta, sem időm, sem türelmem nincs, hogy a százféle lehetőségeivel foglalkozzak. Pedig ez még nem is ilyen hiper-szuper telefon, csak egy normál kamerás mobil.”
 • 27. bojtár 2012. június 27. 08:11
  „20. kivagyokén 2012.06.26. 21:01
  nem vagyok szimpatizáns ne értsd félre,DE mind amellett,hogy ha Vona eszének 1% a tiéd lenne bölcs lennél
  és légyszives írd már le nekem milyen gazdasági növekedéssel (a valósat) segítette ez a multi az országot csak azt ne kezd el,hogy munkahely mert ha lenne valami sütnivalód akkor azt is tudod,hogy multik jönnek mennek szivattyúzva az ország gazdaságát szóval kiváncsian várom elemzésedet.
  "Távol álljon tőlem, hogy Viktort védjem."pedig az ő hátsóját nyalod.köszönjük emese”
 • 26. Puskaspancho 2012. június 27. 08:06
  „Tudni kell, hogy a Nokia anno olyan feltételekkel jött Magyarországra, hogy a kormány az összes keletkezett kárukat megfizeti, amit a dolgozók gyáron belül okoznak. Ezt még Gyurcsányék hozták tető alá. Most Orbánék ezt felülvizsgálták és egy tollvonással megszüntették. Válaszlépésként pedig a Nokia kitelepül innen. A károk évente 400-600 milliót tettek ki, amit eddig szép csendben előző kormányunk csengetett vissza a mi (adófizetőnk) pénzéből. Ennek most vége és ennek isszák levét a dolgozók. Persze leginkább éppn ők tehetnek erről, hiszen a töménytelen mennyiségű lopást - amiben persze benne volt a biztonsági szolgálattól kezdve a legkisebb porszemig, szinte mindenki - kellett visszafizetni. Mindezt egy nyomozótól tudom, aki a napokban járt nálam és elvitte a nagy értékű telefonom, amelyet különösen olcsón sikerül beszereznem az internetről egy webshopban. Elmondása szerint annyira sok volt a lopott telefon a piacon, hogy a 100 ezer Forint értékű telefonokat, már csak 10-15 ezer Forintért vették meg az orgazdák. Sajnos ennek lettem áldozata én is, igaz majd másfél évig használtam a telefont. A rendőrség különösen nagy értékű csalás ügyében nyomoz és ha igazak a hírek, akkor komoly letartóztatások is vannak már az ügyben. Mielőtt még bárki jönne az orbán fóbiájával, elmondom, hogy utálom, őt is és az összes korrupt politikust egyaránt. Ezt csak, mint érdekesség írtam le, mert nem mindig lehet tudni a dolgok hátterét.”
 • 25. bojtár 2012. június 27. 08:04
  „20. kivagyokén 2012.06.26. 21:01
  ki vagy te? ezek szerint egy idióta ha ilyen megnyilvánulással élsz”
 • 24. bojtár 2012. június 27. 08:01
  „22. Túrabakancs 2012.06.26. 22:56
  "A Nokiások nagyon jól jönnek ki ebből az egészből, hiszen a közel 8-havi lelépési
  pénz azért nem olyan rossz" te normális vagy???? az tényleg jó buli ha pénzért rúgnak ki. inkább maradtál volna csendben”
 • 23. surdilovics69 2012. június 27. 04:10
  „gyertek a audiba,mi meg menünk a utcára! " oly sokáig voltunk lent,hogy nem is tudjuk milyen fent"- HOBO BB.”
 • 22. Túrabakancs 2012. június 26. 22:56
  „bojtár!
  Minél többet orbánozol, annál inkább hiteltelenebb leszel, ez érvényes a többi
  hasonlóan gondolkodóra is.
  A Nokiások nagyon jól jönnek ki ebből az egészből, hiszen a közel 8-havi lelépési
  pénz azért nem olyan rossz. Más helyen ilyen mérvű "segítségről" csak álmodoznának.
  Ha pár hónap alatt sikerül munkát találniuk, még jól is járhatnak.”
 • 21. Nagymedve1 2012. június 26. 21:37
  „19 es 20: teljesen igazatok van.”
 • 20. kivagyokén 2012. június 26. 21:01
  „bojtár te egy idióta vagy! Csóküld körbe Vona barátodat, és emeld ki a fejed a homokból! Kevesebb marhaságot mondanál!

  Távol álljon tőlem, hogy Viktort védjem. Finoman fogalmazva utálom, mint a sz..t. De ehhez, SEMMI KÖZE!!!
  Ez semmmi más, mint a Nokia cég ostoba üzlezpolitikájának egyenes következménye.
  Összefoglalva: Elavult, rossz minőségű drága eszközt nem lehet eladni a piacon. Ennek a végeredményét sajnos a melós fogja a bőrén érezni.

  A probléma sajnos ott van, és Viktornak azért ehhez már van köze, hogy a bbeígért 1 000 000 munkahelyből eddig csak a közmunkának becézett állami rabszolga munka valósult meg. Az esetlegesen kifizetett 47 000 forint díjazással. Amiből csak a mindent ingyenn kapóvezetők szerint lehet kijönni.

  De magához a Nokia csődjéhez semmi közük. Ez szimplán a saját beképzeltségük és ostobaságuk eredménye”
 • 19. ekkenekepen 2012. június 26. 20:23
  „17. Lacika62 2012.06.26. 19:11
  Ahogy te nevezed az "irodisták" millió féle munkabeosztásban vannak, a gazdasági osztálytól kezdve, ahol sokan a cég könyvelését végzik napi szinten, és az egy húzós babra meló, az értékesítésen át, akik meg azért vannak hogy kitalálják hova sózzák el azt a sok szemét kacatot amit veletek rakatnak össze, ergó nektek is adnak munkát, meg a tervezésen keresztül, ahol meg mérnökök álmodnak eg és csinálnak a semmiből új koncepciókat, amiket meg ti raktok össze, és ehhez a tudást nem 1-2 év alatt szedték össze hogy ilyet tudjanak tervezni.
  Biztos felkopna sokak álla, az élelmiszeriparban is rengeteg 2 kézzel dolgozó emberre van szükség, mert ott leginkább tenni kell nem gondolkozni, és ez nekem se ismeretlen de akkor se becsüld le a szellemi tőke erejét, mert kézzel kepeszteni mindenki tuid eszetlenül, gondolkozni meg csak kevesen.”
38 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb 900 dolgozót rúg ki komáromi gyárából a Nokia

A korábban bejelentett leépítés második hullámaként kedden 900 dolgozójával közli a Nokia komáromi gyárában a munkaviszonyuk megszűnését. Tovább olvasom