Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

10 és 18 év a tatabányai gyilkosoknak

Jogerősen 10 év, fiatalkorúak börtönében letöltendő büntetésre, illetve 18 év fegyházra ítélte kedden a Győri Ítélőtábla azt a két fiatalt, aki három éve kirabolt, majd - hogy később ne tudja őket azonosítani - különös kegyetlenséggel megölt egy tatabányai férfit.
Kovács Tamás bíró a szóbeli indokolásban elmondta: az elsőrendű vádlott a cselekmény elkövetésekor még fiatalkorú volt, így vele szemben az akkor hatályos törvény szerinti maximumot hagyták helyben, a másodrendű, fiatal felnőtt vádlott esetében pedig az ügyészi fellebbezéssel egyetértve súlyosbították az első fokon kiszabott, 16 éves fegyházbüntetést.

A két férfit rablásban és különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek, mindkét esetben megállapítva, társtettesként jártak el.

A bíró hozzátette, hogy sem a bíróság, sem a két védő nem tudta "kikezdeni" az első fokon meghozott ítéletet. Hangsúlyozta: a "kirívóan embertelen módon" eljáró két fiatalember esélyt sem adott a sértettnek, hogy meneküljön.

Utalt rá: a beismerésben lévő elsőrendű vádlott első fokon is a törvényi maximumot kapa, a másodrendű esetében - aki igyekezett minden felelősséget társára hárítani, azt hangoztatva, hogy próbálta visszafogni - a jogosnak ítélt ügyészi súlyosbítási kérelemnek hely adtak, ugyanakkor nem akarták a jogszabályi plafonértéket kiszabni.

Majoros Gábor ügyész azt hangoztatta, hogy a két vádlottnak "őrült szerencséje volt", mert egyikük két hónappal állt a 16., a másik eggyel a 20. születésnapja előtt; ha nagykorúak lettek volna a tett elkövetésekor, most "arról vitatkoznánk, hogy 35 vagy 40 év múlva helyezhetők-e feltételesen szabadlábra".

Szerinte a másodrendű vádlott azzal tette fel tettére a koronát, hogy a rabolt kétszáz forintból azonnal vett magának egy diós süteményt, és teljes nyugodtsággal elfogyasztotta. Ő ugyan "valamivel kevesebbet" tett az áldozat életének kioltásáért, de ez is elég lett volna annak halálához.
Ez motiválatlan cselekedett volt: az elkövetők nem tudtak mit kezdeni a szabadidejükkel - jegyezte meg.

A vád szerint három évvel ezelőtt Tatabányán az utcán az egyik fiatalember hátba rúgta a sértettet, a földön fekvő férfit mindketten bántalmazták, majd testét a patakba görgették. Amikor megpróbált kimászni a mederből, mindketten fejbe rúgták, majd egyikük egy fahusánggal, másikuk egy éles, sarkos kővel fejbe dobta.

Olvasóink írták

  • 1. alekínyó 2011. november 09. 07:21
    „Mocskos gyilkosok!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták a piacvezető tatabányai rádió antennáit

Adás közben loptak el két mikrohullámú parabolaantennát a Tatabánya feletti Kő-hegyről vasárnap este, ezért a rádió hétfő délelőttig elhallgatott. Tovább olvasom