Komárom és környéke

2016.05.06. 11:10

Olyan funkciót keresnek a Poliklinikának, ami a köz javát is szolgálja

Észak-Komárom egyik legpatinásabb épületében fél évvel ezelőtt kihirdették a ,,katasztrófaállapotot". Mállik a vakolat, rozogák a lépcsők, hiányoznak az ajtók és ablakok, lépten-nyomon látszanak a beázás nyomai. Remélhetőleg ez a helyzet már nem tart sokáig a helyiek körében csak Poliklinikaként emlegetett épületben: a város vezetése szakmai egyeztetéseket folytat a felújításról.

Sárai Evelyn


A belváros szívében található épületkomplexumot 1884-ben építtette az Első Komáromi Takarékpénztár Ney Béla budapesti építész tervei alapján. A második világháború végéig bérházként működött. Az államosítást követően a Járási Népegészségügyi Intézet kapta meg, mely rendelőintézetet hozott létre az épületben. A helyiek ekkortól emlegetik Poliklinika néven. 2003-ban a Nyitra Megyei Önkormányzat tulajdonába került, évekig nem használták, így állaga rohamosan romlani kezdett. Az épület becsült értéke még így is megközelítette a 800 ezer eurót. A korábbi városvezetések többször próbálták megszerezni, ami végül 2011 őszén sikerült. A város a becsült ár értékében adott át telkeket a megyének.


Sokáig kérdéses volt, hogy mi lesz a Poliklinika sorsa, mert az egyértelmű volt, hogy a felújítás költségeit az észak-komáromi önkormányzat nem tudja fedezni. 2013-ban kétszer is megpróbálkoztak az ingatlan értékesítésével, de még csak jelentkező sem akadt. Most újabb fordulatot vett az épület áldatlan sorsa, hiszen a jelenlegi vezetés egyeztetéseket folytat szlovákiai és magyarországi műemlék-felújítási szakemberekkel. 


 

Nem műemlék,  így a restaurálás során csak a külsejét kell eredeti formájába visszaállítani.

Nem műemlék,  így a restaurálás során csak a külsejét kell eredeti formájába visszaállítani. 



– A teljes felújítás költsége 1,5 milliárd forint, vagyis 5 millió euró. Ezt csak pályázati forrásból tudjuk finanszírozni. A munkához azonban csak akkor lehet hozzáfogni, ha az összes engedély és az anyagi fedezet is megvan. Az épület a belvárosban áll, ezért a rekonstrukciót egy év alatt le kell bonyolítani. Először a tetőcserét kell megoldani – említette Észak-Komárom alpolgármestere, [namelink name="Knirs Imre"].


Fél évvel ezelőtt a Poliklinika épületében katasztrófaállapotot hirdettek, oda csak a szakemberek mehetnek be, akik a legnagyobb károkat elhárították. Az ingatlan egyelőre nem számít műemléknek, ezért a felújítás során csupán a külső burkolatot kell az eredeti formájába visszaállítani, a belső tér szabadon átépíthető. Az alpolgármester hangsúlyozta: arra törekednek, hogy az épület történelmi jellege ne változzon, de az átalakítás után a kor követelményeinek megfeleljen. Ezért a restaurálást követően olyan funkciót keresnek az egykori Poliklinikának, ami a köz javát is szolgálja, nem csupán a belvárost szépíti. Tárgyalások folynak arról, hogy a patinás épületben akár szálloda vagy oktatási központ létesüljön.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!