Komárom és környéke

2016.04.25. 10:23

Huszárok és ágyúdörgés

A Komáromi Napok programsorozat az 1849. április 26-i csata emlékét őrzi. Tizenkilenc esztendeje járják végig a tavaszi hadjárat felvidéki állomásait a hagyományőrzők, utoljára Klapka városában róják le tiszteletüket a szabadságharc hősei előtt. A napokban Nagysallóról indult el a díszegyenruhába öltözött huszárokból, gyalogezredekből, markotányosnőkből álló népes csapat, hogy Köbölkúton, Szőgyénen, Kürtön, Fürtön és Madaron át mintegy 120 kilométer megtétele után bevonuljanak a tavaszi hadjárat egyik leglátványosabb csatájának színhelyére, Komáromba.

Sárai Evelyn

A Felvidéki Tavaszi Hadjárat célja az emlékezés és az emlékeztetés. 


– Ugyan a szabadságharcot leverték, elődeink történelmünk legnagyszerűbb tettét vitték véghez, amire a mai napig büszkén emlékezhetünk. Ezért állítunk emléket már tizenkilenc éve a felvidéki csaták hőseinek. Itt vannak velünk a kecskeméti, a szolnoki, a veresegyházi, a fehérvári, a csenkei és a komáromi hagyományőrzők. Hiszen tudjuk, hogy a hagyományaink adják a gyökereinket, idézik a múltat, de általuk a jövőbe is tekinthetünk – mondta az Első Izsai Lovas és Hagyományőrző Egyesület főhadnagya, [namelink name="Tárnok Balázs"]. 

 

A szabadságharc korát idézték a hétvégén a Monostori Erődbe. Az 1849. április 26-i csata huszárjainak emlékét ma is hűen őrzik. Fotó: Mészáros Mátyás



A Klapka téren Észak- és Dél-Komárom polgármestere fogadta a hadjárat résztvevőit. [namelink name="Stubendek László"] és [namelink name="dr. Molnár Attila"] közösen húzták fel a város zászlaját. A huszárok ezt követően átvonultak a Monostori Erődbe, ahol több mint 120 gyalogossal, 40 lovassal és 10 ágyúval idézték meg az 1849. április 26-i ütközetet. 


Szombaton és vasárnap is programra tűzték a tüzérségi, a gyalogsági és a lovassági bemutatót, de láthattak az érdeklődők korabeli harcászati eszközöket, korhű egyenruhákat, sőt, az egykori tábori élet is megelevenedett az erőd falai között. Emellett még kalandos erődtúrák, dunai sétahajózás, kirakodóvásár, puskamustra, haditechnikai park, filmvetítés és kiállítások is várták a látogatókat. Három nap alatt százhúsz kilométert tettek meg a hagyományőrzők gyalogosan és lóháton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!