Komárom és környéke

2016.03.08. 11:35

Járókelő - portál a lakosokat érintő problémákról

Újfajta problémafelvetési program indult útjára Észak-Komáromban. Az önkormányzat csatlakozott a Szlovákia több településén sikerrel működő odkazprestarostu.sk rendszeréhez. A lakosok ezen keresztül bejelenthetik problémáikat és az általuk észlelt rendellenességeket. A portál hatéves működése során tízezer felvetést oldottak meg több mint száz városban és településen.

Sárai Evelyn


Az észak-komáromiak március 1-jétől használhatják az odkazprestarostu.sk oldalt. Bejelentéseiket, észrevételeiket számítógépről és mobileszközről, így okostelefonról, táblagépről egyaránt megtehetik, androidos, iOS-es vagy Windows Phone-os mobilapplikáción keresztül. A bejelentésnél meg kell adni a probléma nevét, annak rövid leírását és pontos helyszínét, illetve a megadott kategóriákból választani kell, hogy a felvetés az utakra, a járdákra, a közterületekre, az építkezésekre vagy a parkolásra vonatkozik-e. Csatolni kell egy fényképet is, ami a bejelentés hitelességét igazolja. Ezt követően a portál adminisztrátora a beérkezett bejelentést nyilvántartásba veszi és nyilvánosan közzéteszi, majd értesíti az önkormányzatot, a városi hivatal operátorát.

Ha valamilyen problémába ütközünk, akár otthonról, az interneten keresztül is felhívhatjuk a városvezetés figyelmét erre. Így tett András is.



A bejelentőt a portál e-mailben értesíti, hogy a panaszát az önkormányzat tudtára adta. A hivatal operátora ellenőrzi a bejelentést és az illetékes szakemberrel való konzultáció után válaszol a bejelentésre, amennyiben a probléma megoldható, felvázolva a megoldás módját is. Ha a város részéről 14 napon belül nem érkezik válasz, a problémát a rendszer megoldatlannak minősíti. Ezen túlmenően minden problémát nyilvánosan meg is vitathatnak a polgárok és minősíthetik az önkormányzat válaszát, sőt, további, aktuális helyzetjelentést is csatolhatnak a problémával kapcsolatban. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek javarészt az utak és járdák állapotával, az útjelző táblákkal és a szemeteléssel, valamint a környezetszennyezéssel kapcsolatban tesznek bejelentéseket. 


A városi hivatal erőfeszítésének, az üzemeltető az SGI Intézetnek és a projekt koordinátorának, Jakub Kmetnek köszönhetően Észak-Komárom városa az első, ahol ez a szolgáltatás magyar nyelven is elérhető.



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!