Komárom és környéke

2016.01.15. 10:30

Pons Danubii - a komáromi régió ékköve az együttműködés

Városokat kötöttek össze határon innen és túl: megépült Komárom és Gúta között, valamint a Monostori Erőd körül a kerékpárút. Bővült az ipari park itthon, Komáromban és odaát, Ógyallán. Az európai területi társulások közül a legsikeresebb a Pons Danubii - fogalmazott Bara Zoltán ügyvezető igazgató az idei év első tatai közgyűlése után.

Török Zsuzsa


A Pons Danubii magyar és felvidéki települések részvételével jött létre 2011-ben, azzal a szándékkal, hogy területi együtt- működésben megvalósuló, közös projekteket, fejlesztéseket hajtsanak végre az Európai Unió társfinanszírozásában. Tagjai a magyar oldalon Tata, Kisbér, Komárom és Oroszlány, szlovák részről Gúta, Ógyalla és Észak- Komárom. Ezt az európai társulási formát egyébként 2006-tól lehet létrehozni, az unióban ötvenöt csoportosulás működik, ezek közül húsz a magyar határok körül – tudtuk meg Bara Zoltántól, aki a kezdetek óta ügyvezetője a Pons Danubii szervezetnek. 

A társulás székhelye Észak-Komáromban van, fejlesztési ügynöksége Tatán működik. Michl József tatai polgármester, a Pons Danubii egyik elnöke kalauzolja a résztvevevőket a megújult Kossuth téren.

A társulás székhelye Észak-Komáromban van, fejlesztési ügynöksége Tatán működik. Michl József tatai polgármester, a Pons Danubii egyik elnöke kalauzolja a résztvevevőket a megújult Kossuth téren.


Az egykori Komáromi vármegye társulása a legsikeresebb együttműködés egész Európában. 

– Az elmúlt öt évben minden társulásnál több támogatást, közel egymilliárd forint pályázati pénzt sikerült nyernünk a terveinkre, ennek részeként 750 millió forintból városokat kötöttünk össze – sorolja [namelink name="Bara Zoltán"] az eredményeket. Megépült a Komárom–Gúta közötti, valamint a Monostori Erőd körüli kerékpárút, Ógyallán és Dél-Komáromban bővítették az ipari parkokat. Munkaerőpiaci elemzéseket végeztek a munkaügyi központokkal, a Selye János Egyetemmel együttműködve. Kulturális rendezvények megvalósulását segítették, valamint összekötötték a városi tévéket, közelebb hozva egymáshoz a magyarokat határon belül és kívül. – Komárom régió ékköve a Pons Danubii, amit szeretnénk fenntartani és még sikeresebbé tenni! – fogalmaz az ügyvezető igazgató, s beavat az idei tervekbe is.


– Tavaly három olyan nemzetközi pályázaton indultunk, ami a turizmus és a megújuló energiák területén teszi lehetővé a határon túli együttműködést. Ezek hároméves programok, a megvalósulás idén kezdődik. A legnagyobb előttünk álló kihívás pedig a Magyarország–Szlovákia Határon Átnyúló Operatív Programban sikert elérni – mondja Bara Zoltán. – Az ehhez kapcsolódó pályázatokban gazdaságfejlesztésre, turizmusra, környezetvédelemre, kulturális együttműködésre, infrastruktúra fejlesztésére lehet támogatást nyerni. Ez utóbbi a Pons Danubii települései számára további kerékpárutak építését jelenti, valamint kerékpáros-szolgáltatások – például kölcsönzőrendszer – biztosítását a határ mindkét oldalán – tudtuk meg Bara Zoltántól.




 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!