Komárom és környéke

2015.08.26. 10:44

Megszűnhet a speciális iskola Észak-Komáromban

1957 óta működik speciális általános iskola Észak-Komáromban, most azonban veszélybe került a léte. Alig van hátra pár nap az iskolakezdésig, a diákok létszáma meghaladja a százat, azonban a regionális közegészségügyi hivatal határozata értelmében az épületben elhelyezett tanulók száma nem haladhatja meg a hetvenet.

Sárai Evelyn


A fő problémát az okozza, hogy az iskola nem rendelkezik épülettulajdonnal, a jelenleg székhelyül szolgáló Kassai utcai épületet csak bérlik az önkormányzattól. Az iskola fenntartója nem a város, hanem jelenleg a nyitrai járási hivatal, ráadásul nem is a szlovák oktatásügyi tárcához, hanem a belügyminisztériumhoz tartoznak.

– A fenntartónk mindig a kerületekhez tartozó járási székhely. Én 1994 óta dolgozom itt, azóta már hatszor változott a fenntartónk, ezzel együtt az alapító okiratunk is. Úgy érezzük, hogy nem kellünk senkinek. Az igazi kálváriánk 2006-ban kezdődött, amikor a katolikus egyház az épületet, amit mi használtunk, nem a városnak, hanem egy magánvállalkozónak adta el. Egy rövid ideig a szabadidőközpontban kaptunk helyet, azt azonban a közegészségügyi hivatal nem találta megfelelőnek. Majd megkaptuk az alig felújított Kassai utcai épületet, ami már akkor kicsinek bizonyult. Az elmúlt években megduplázódott a létszámunk, 70-ről 146-ra – mondta el a Kisalföldnek az iskola igazgatónője, [namelink name="Nagy Beáta"].

Nagy Beáta igazgatónő azt mutatja, hogy jól felszerelt, modern tantermeik vannak, egy osztályban a maximumlétszám 9 fő.

Nagy Beáta igazgatónő azt mutatja, hogy jól felszerelt, modern tantermeik vannak, egy osztályban a maximumlétszám 9 fő.

A speciális intézmény zömmel a helyi és a környékbeli, enyhe és közepesen sérült, értelmi fogyatékos gyermekeit fogadja. Kilencven százalékuk roma származású. Az igazgatónő elmondta, évekig küzdöttek azzal, hogy ne legyen magas a hiányzások száma, mert sok esetben a szülők nem hozták be az iskolába a gyerekeket. Jó az együttműködésük a kurátorokkal, a rendőrséggel a szociális ügyekért felelős hivatallal, így az igazolatlan órák számát szinte a minimumra csökkentették. Nagy Beáta büszkén mutatta a dicsőségfalat, hiszen a kemény munkának meglett az eredménye, diákjaik sorra nyerik az országos versenyeket. – Jelenleg 24 pedagógust foglalkoztatunk, de ha nem oldódik meg az épülethasználat kérdése, elbocsátásokra lehet számítani. Annak az épületnek a bérleti szerződése, ahol az autista gyerekek vannak, szeptember 30-án lejár. Az is biztos, hogy a Kassai utcában nem tudunk nulladik évfolyamot indítani és a kimenő kilencedikesek helyére sem tudunk új diákokat felvenni. Eddig hét kérvényt utasítottam el, de ez a szám biztosan növekedni fog – panaszolta az igazgatónő. Jelenleg egy olyan kérvényt nyújtottak be, amiben azt kérik, hogy két „műszakban", reggel és délután is engedélyezzék az oktatást. Nagy Beáta kiemelte, a hatályos iskolaügyi törvény értelmében ezeket az enyhén vagy közepesen sérült gyerekeket az általános iskolák befogadhatják. Azonban ha ez a megoldás kerül előtérbe, akkor az mindenképpen a helyi iskolák oktatási színvonalának kárára megy, hiszen az olyan osztályokban, ahol a létszám átlagban húsz körül mozog, fizikai lehetetlenség úgy foglalkozni a sajátos nevelési igényű tanulókkal, hogy azt ne érezzék meg a többiek. Végső elkeseredésében az igazgatónő a legnagyobb közösségi portálon nyílt levelet intézett az észak-komáromiakhoz, melyben arra kéri őket, hogy ha bárki bármilyen megoldást tud, jelezze azt nekik.

Megkerestük a problémával a város polgármesterét, Stubendek Lászlót, aki elmondta, ugyan a fenntartás nem az ő hatáskörükbe tartozik, de mivel az iskola Észak-Komáromban van, ráadásul zömében helyi gyerekek járnak oda, minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy segítsenek. Az ügyet a képviselő-testület elé terjesztették, tárgyaltak az illetékes hivatalokkal, de egyelőre nem sikerült dűlőre jutniuk. A hét folyamán a városi hivatal iskolaügyi főosztályvezetőjével lehetséges helyszíneket keresnek, ahol az iskola szeptemberben megkezdheti működését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!