Komárom és környéke

2015.08.18. 10:40

Két évtizedre bérbe adták az épületet – Jövő augusztusban elkezdődhet a korszerű vetítés magyarul is

Mintegy tizenöt évig üresen állt az egykori Tatra mozi épülete, állaga folyamatosan romlott, beázott, leszakadtak a tartógerendái, elrepedtek a csatornacsövei, befagyott a fűtése. Nem csoda, hogy évekig senki sem akart hozzáfogni a felújításához. Egy éven belül azonban megindulhat a korszerű, 3D-s vetítés, az igényeknek megfelelően magyar és szlovák nyelven egyaránt.

Sárai Evelyn


Két évvel ezelőtt egy helyi vállalkozó, [namelink name="Ryąavý Boldizsár"] úgy döntött, hogy saját költségen vállalja a teljes felújítást. Ehhez a képviselő-testülettől húsz évre bérbe kapta az épületet, havi 200 euróért. A megkötött szerződés értelmében a mozinak augusztusban kellett volna beindulnia, a vállalkozó azonban egy év haladékot kért. – A felújítás összköltsége 140–150 ezer euró. A munkák egy jó részét már elvégeztük, amikor mindent kezdhettünk elölről, mert kiderült, hogy teljesen tönkrement a csatorna- és a fűtéshálózat, így vissza kellett bontani a falakat, a pincében 15 centis víz állt. Most ott tartunk, hogy a munka oroszlánrészét már elvégeztük, a mozi belső terének felújítása gyorsabban halad majd – mondta el a Kisalföldnek Ryąavý Boldizsár.

Ryąavý Boldizsár saját költségén újítja fel a négyszintes épületet.

Ryąavý Boldizsár saját költségén újítja fel a négyszintes épületet.

A Tatra mozi eredetileg 400 férőhelyes volt, a korszerűsítés után kétszázan férnek majd be egy-egy vetítésre, ugyanis a vállalkozó egyedi foteleket helyez el a nézőtéren. Ennek prototípusát mi is megnézhettük. A vetítéshez a legkorszerűbb technikát használják fel, amihez az audiovizuális alapból 30 ezer eurós támogatást nyertek, így a filmeket premieridőben és 3D-ben, az igényeknek megfelelően szlovákul és magyarul vetítik majd. Az épület egyébként négyszintes, így abban nem csak a filmszínház kap helyet. A legfelső emeleten turistaszállót alakítanak ki, tíz kétszemélyes szobával, de lesz benne egy apartman és egy kávézó is, míg a pincehelyiségben a helyi zenekarok tarthatnak próbát. Ryąavý Boldizsár hozzátette, nem célja, hogy konkuráljon a dél-komáromi Jókai mozival, sőt, arra törekszik majd, hogy a két intézmény együttműködjön, ezzel is tovább javítva a szolgáltatások minőségét és a kínálatot.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!