Komárom és környéke

2015.06.25. 10:42

Szimbolikus – Már magyarul is hirdeti a két hittérítő nevét a szobor

Szimbolikus jelentőségű esemény történt Észak-Komáromban. A kétnyelvűségért évek óta küzdő Fontos vagy! mozgalom képviselője, Halász Béla és a Matica Slovenská (Szlovák anyácska, kulturális szervezet) helyi székházának igazgatója, Jozef ČCernek közösen helyezték el azt a feliratot a Szent Cirill és Metód szobor talapzatán, ami a két hittérítő nevét magyarul hirdeti.

Sárai Evelyn


Június 8-án, [namelink name="Andrej Kiska"] szlovák köztársasági elnök észak-komáromi látogatása napján a Fontos vagy! mozgalom magyar nyelvű feliratot helyezett el a szobor talapzatán, ami már aznap este eltűnt. Az ügy kapcsán akkor Jozef Cernek úgy nyilatkozott, nem tekint rongálásként az ügyre, sőt, pozitívan értékeli azt, viszont sajnálja, hogy a mozgalom képviselői az akció előtt nem egyeztettek vele. Június 12-én előrelépés történt az ügyben, hiszen a [namelink name="Matica Slovenská"] helyi elnöke és [namelink name="Halász Béla"], a Fontos vagy! mozgalom aktivistája egy asztalhoz ültek, a megbeszélésen megállapodtak abban, hogy közösen helyeznek el egy olyan magyar feliratot a szobor talapzatán, ami méretben és betűtípusban is megegyezik a szlovák felirattal. A matricát tegnapelőtt ragasztották fel. Az eseményt Halász Béla szimbolikus jelentőségűnek tartja.

Jozef Cernek és Halász Béla közösen helyezték el a magyar feliratot a szobor talapzatán. A Fontos vagy! mozgalom szerint példaértékű az eset. Fotó: VM

Jozef Cernek és Halász Béla közösen helyezték el a magyar feliratot a szobor talapzatán. A Fontos vagy! mozgalom szerint példaértékű az eset. Fotó: VM

– Az egész ügy tanulsága: ha Felvidéken bármit is el akarunk érni, legyen az az oktatás, kultúra vagy akár az önrendelkezés terén, az csak akkor sikerülhet, ha megtaláljuk hozzá a szlovák partnert – nyilatkozta az aktivista.

A mozgalom tagjai remélik, hogy minden itt élő számára jelzésértékű lesz a magyar felirat közös elhelyezése, így egyiket sem rongálja meg senki. Hozzátették: a szoborcsoport elhelyezésével továbbra sem értenek egyet, így egy esetleges politikai szemléletváltás után mindenképpen visszatérnek a témára.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!