Komárom és környéke

2015.06.10. 10:22

Andrej Kiska látogatása – őszintén, a formaiságokat kerülve beszéltek a várost érintő problémákról

A négyéves Sebastian saját kisautóját ajándékozta oda az Észak-Komáromba látogató szlovák köztársasági elnöknek, Andrej Kiskának. A protokollesemény egészére a kötetlenség volt jellemző, a város vezetőivel folytatott megbeszélésen az elnök formaiságoktól mentes őszinteséget kért, míg a városnézés során gyakran megállt, hogy kezet fogjon a rá váró emberekkel.

Sárai Evelyn


Kilenc órakor gördült be a szlovák köztársasági elnököt szállító konvoj az észak-komáromi Klapka térre. [namelink name="Andrej Kiska"] a gyors üdvözlést követően a városháza dísztermében folytatott megbeszélést a város elöljáróival. A tárgyalás a nyilvánosság kizárásával zajlott, ám ezt követően az elnök pár szóban összefoglalta a zárt ajtók mögött elhangzottakat. – Beszéltünk a gazdasági helyzetről, a munkanélküliség arányáról, az infrastruktúra és az oktatás kérdéseiről, a kultúráról. Komárom ékes példája az együttélésnek, hiszen jól megférnek itt egymás mellett a szlovák és a magyar anyanyelvű emberek. Ebből más települések, más országok is tanulhatnának – mondta Andrej Kiska.
A sajtó munkatársain átverekedve magát hirtelen egy négyéves kisfiú lépett oda a köztársasági elnökhöz, hogy nekiajándékozza játék autóját. Andrej Kiska örömmel fogadta a nem várt ajándékot, és megígérte a fiúcskának, hogy a kisautónak méltó helyet talál majd az elnöki palotában. Ezt követően rövid sétát tett a belvárosban, a patinás épületekről [namelink name="Gráfel Lajos"], az önkormányzat műemlékvédelmi osztályának osztályvezetője tájékoztatta.

Andrej Kiska szerint Komárom ékes példája az együttélésnek, hiszen jól megfér egymás mellett magyar és szlovák anyanyelvű. Fotók: Mészáros Mátyás

Andrej Kiska szerint Komárom ékes példája az együttélésnek, hiszen jól megfér egymás mellett magyar és szlovák anyanyelvű. Fotók: Mészáros Mátyás

Az ország első embere ellátogatott a Selye János Egyetem rektorátusára, ahol a hallgatókkal találkozott, útja során megtekintette a régi hajógyár területét és a kajak-kenu klubot.

Az elnöki vizit szimbolikus jelentőséggel bírt Észak-Komárom életében, az egyeztetésre tudatosan készítette elő a témákat a város vezetése. – Elnök úr arra kért bennünket, hogy őszintén, a formaiságokat kerülve beszéljünk a várost érintő problémákról. Megtudta, hogy milyen áldatlan állapotok uralkodnak az infrastruktúra területén, hiszen az itt élők a magyarországi autópályát veszik igénybe, ha Pozsonyba mennek, vagy hogy Budapestre könnyebben és gyorsabban eljuthatunk, mint a megye központjába, Nyitrára. Tájékoztattuk elnök urat az erődrendszer felújításának szükségességéről, és arról, hogy a helyi iskolák a legjobbak közé tartoznak Nyitra megyében, mégsem nyertünk pályázatot a rendbetételükre. Andrej Kiska érdeklődött a nemzeti sokszínűségről, a kétnyelvűségről is – tudtuk meg Észak-Komárom alpolgármesterétől, Keszegh Bélától, aki hozzátette, a látogatásnak nemcsak szimbolikus jelentősége van, de lehetőséget teremtett arra is, hogy felhívja az ország figyelmét a városra és az itt élők gondjaira.

„Elnök úr arra kért bennünket, hogy őszintén, a formaiságokat kerülve beszéljünk a várost érintő problémákról

„Elnök úr arra kért bennünket, hogy őszintén, a formaiságokat kerülve beszéljünk a várost érintő problémákról" – fogalmazott Keszegh Béla alpolgármester.

A feszített tempójú vizit Vágfüzesen ért véget. Állítólag Kiska azért találkozott a kistelepülés polgáraival, mert a választások során százalékos arányban itt kapta a legtöbb szavazatot.

Ajándék. Sebastian kisautóját adta ajándékba az elnöknek. A fiú ígéretet kapott, hogy játéka fontos helyre kerül.

Ajándék. Sebastian kisautóját adta ajándékba az elnöknek. A fiú ígéretet kapott, hogy játéka fontos helyre kerül.

Az elnökválasztás krónikája
Szlovákiában 2014 márciusában zajlott a köztársaságielnök-választás, melynek második fordulójában a jelenleg miniszterelnökként regnáló Robert Fico és a függetlenként induló Andrej Kiska csapott össze. Andrej Kiska a voksok 59,39 százalékát szerezte meg, ezzel ő lett Szlovákia negyedik köztársasági elnöke.

Kiska Névjegye
Andrej Kiska 1963. február 2-án született Poprádon, végzettsége szerint villamosmérnök. 2006-ban ő hozta létre a Jó Angyal (szlovákul Dobry Anjel) nevű karitatív szervezetet, ami rászoruló családok beteg gyermekeinek gyógykezelését támogatja. 2014-ig több mint 140 ezer emberen segítettek.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!