Komárom és környéke

2015.05.13. 10:57

Felmérés – Tíz éve 18 ezer szlovákiai dolgozott Magyarországon

Egy pár évvel ezelőtt készült felmérés szerint 2003-ban 5700, míg 2004-ben már 11 ezer 400 szlovák állampolgár vállalt munkát Magyarországon, 2005-re számuk elérte a 18 ezret. Ezek az emberek többségében Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron megyében helyezkedtek el. A munkaerő-áramlásban nem volt meg a kölcsönösség, hiszen a szlovákiai munkaügyi hivatal 2005-ben mindössze 185 magyarországi munkavállalót regisztrált.

Sárai Evelyn


Éppen ezért az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság már 5 éve szervezi nyugdíjazással kapcsolatos szakmai tanácsadó napját, hogy az egykori munkavállalók pontos információhoz jussanak. Az első Győrben volt, majd ezt követően minden év tavaszán Magyarországon, ősszel pedig Szlovákiában tájékoztatták az embereket. Legutóbb Komáromban tartottak fórumot.

– Népszerűek ezek a tanácsadó napok az érdeklődők körében. Mindenkinek más-más problémája van, itt olyan kérdésekre is választ kaphat, amire máshol nem. A tanácsadás így teljesen személyre szabott. Sokan az alapvető dolgokkal sincsenek tisztában, például hogy hol van az igénybejelentés helye, módja, mikor kell beadni, milyen nyomtatványokat kell kitölteni. Ezekre a kérdésekre mi tudunk választ adni. Az a célunk, hogy a neki járó juttatáshoz mindenki mielőbb hozzájusson – tudtuk meg [namelink name="Esztergályos Lászlóné"] nemzetközi szakügyintézőtől. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság munkatársa mondott egy konkrét példát is. Ha valaki 3 évet dolgozott Magyarországon és 25 évet Szlovákiában, akkor Magyarországon a 3 év után nem járna neki nyugdíj, ha azonban összevonják a Szlovákiában ledolgozott 25 évvel, akkor a 28 évből már tudnak elméleti nyugdíjat számolni, így a 3 év után járó összeget az egykori munkavállaló Magyarországtól fogja megkapni. Ez visszafelé is működik. [namelink name="Mácsodi Anna "]a szlovákiai Bátorkesziről érkezett.

Az egykori munkavállalókat az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság dolgozói tájékoztatták.

Az egykori munkavállalókat az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság dolgozói tájékoztatták.

– A faluban hirdették ezt a fórumot, meg a lányom is említette, hogy jöjjek el. 2003 és 2013 között a Nokiában dolgoztam, két hónap híján 10 évig. Amikor 2 évvel ezelőtt nyugdíjba mentem, akkor azt az információt kaptam, hogy ha betöltöm a 62. életévemet, akkor adjam be a magyarországi igénylést – mondta el a Kisalföldnek Mácsodi Anna, aki hozzátette, külföldi munkavállalás esetén az átfutási időszak kicsit hosszadalmasabb, hiszen hivatalos fordításokra is szükség van. Az ügyintézés akár három hónapig is eltarthat, ám Mácsodi Anna a neki járó juttatást visszamenőleg is megkapja Magyarországtól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!