Komárom és környéke

2015.04.09. 11:23

Szlovákia – Megszűnt a rendelőkben fizetendő illetékek nagy része

Április 1-jétől megszűnt az orvosi rendelőkben fizetendő illeték nagy része Szlovákiában. A módosított jogszabályt több kritika érte az orvosok részé- ről, és egy részükkel a páciensek sem értenek egyet.

Sárai Evelyn


Április 1-jén lépett életbe Szlovákiában az egészségügyi ellátásról szóló törvény módosítása. A változást elsősorban az indokolta, hogy az elmúlt években jelentős mértékben megnőttek az orvosok által megszabott különdíjak, amit a betegeknek kellett megfizetniük. Eddig az orvosok pénzt kérhettek például a munkáltatónak szóló igazolás kiállításáért, a recept felírásáért vagy az időpontra berendelésért. Az egészségbiztosítók által teljes mértékben térített művelet elvégzéséért már az orvosok nem kérhetnek pénzt. Ez érinti a szakorvosi és a körzeti orvosi rendelőket egyaránt.

– Mi is kérhettünk volna 6,69 eurót (körülbelül kétezer forintot) a soron kívüli kivizsgálásért, de nálunk sorszámot húztak a betegek, így mindenki sorra került. Eddig 1 euró (háromszáz forint) volt az igazolás kiállítása, nagyjából 10 euró a beteg gyógyfürdőbe utalásának javasolása. Ezekért már nem kérhető pénz, de továbbra is fizetni kell a jogosítvány megszerzéséhez, illetve a fegyvertartási engedélyhez szükséges vizsgálatért és az egészségügyi igazolásért – magyarázta [namelink name="dr. Ruľena Stehlíková"] körzeti orvos.

Már nem kérhető illeték az adminisztrációs munkáért, így az igazolás kiírásáért vagy a recept felírásáért. Felvételünkön dr. Ruľena Stehlíková körzeti orvos.

Már nem kérhető illeték az adminisztrációs munkáért, így az igazolás kiírásáért vagy a recept felírásáért. Felvételünkön dr. Ruľena Stehlíková körzeti orvos.

Ugyancsak térítés fejében végzik az abortuszt, az alkohol- és drogteszteket, a katonai szolgálatba lépéshez szükséges engedélyek kiállítását és a pszichológiai teszteket. A törvénymódosítás dr. Ruľena Stehlíková szerint a körzeti orvosi rendelők életében nem okoz akkora változást, mint a szakorvosoknál, ahol ezentúl három-négy hónapos várakozási időre kell számítani. Ráadásul az orvosok a biztosítók által térített vizsgálatokon kívül azokat is kénytelenek elvégezni, melyekért már nem kaptak pénzt. A magánpraxist folytató doktorok bevétele ezek után havonta akár a negyedével is csökkenhet.

– A törvénynek több vitatott pontja van. Véleményem szerint ezzel korlátozzák az emberek személyi szabadságát. A várakozási idő biztos, hogy nőni fog. Ez nálam nem okoz akkora gondot, mert csupán az esetek 2–3 százaléka akut, de egy szívsebésznél vagy egy belgyógyásznál már jóval nagyobb számban fordulnak elő sürgős esetek, amikor a betegnek egyszerűen nincs ideje arra, hogy hónapokat várjon a kivizsgálásra, és hiába tudná megfizetni a soronkívüliséget, már nem teheti meg. A másik probléma, hogy az előre meghatározott munkaidőn felül nem dolgozhatunk – mondta el a Kisalföldnek [namelink name="dr. Both László"] radiológus.

A törvény értelmében a megmaradó díjakra is az eddiginél szigorúbb előírások vonatkoznak, a két hónapos türelmi idő lejárta után pedig akár 3300 euróra (közel 1 millió forint) is büntethetik azokat az orvosokat, akik pénzt kérnek az egészségügyi biztosítók által teljes mértékben térített műveletekért. Dr. Both László hozzátette: június 30-ig még rendelhetnek be külön időpontra betegeket, ezt követően erre már nem lesz lehetőség, így a módosítás nem szolgálja a betegek érdekeit.

A közvélemény körében a változtatások egy része pozitív fogadtatásra talált, de sokan úgy vélik, ezzel nem a betegeknek kedveznek. – Észak-Komáromban több területen is szakorvoshiány van, sokszor csak 2–3 hónappal későbbre kapott az ember időpontot, ez a jövőben a duplájára is nőhet. Én örültem, hogy ki tudtam fizetni a soron kívüli kivizsgálásért járó díjat, hiszen így nem kellett órákig várakoznom a rendelőben. Az viszont jó, hogy már nem kell fizetni az igazolás kiállításáért vagy a recept felírásáért – vélekedett [namelink name="Molnár Rozália"].

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!