Komárom és környéke

2015.04.02. 10:54

BorZsongás Neszmélyen – a fiatal borászok az idősekkel egy asztalhoz ültek és már nem első alkalommal

Egy hónapon belül már másodszor találkoztak a térség borászattal foglalkozó szakemberei és a borkultúra megszállott követei, hogy a Neszmélyi borvidék ügyét előbbre vigyék. A Hilltop-Melegeshegyen egész napos BorZsongásra várták egymást és ezúttal a nagyközönséget is.

Török Zsuzsa


A Neszmélyi borvidék fellendítése – ahogy több hozzászólótól is elhangzott – csupán az összefogáson múlik. A borvidék nagyon szép helyen van, jó adottságú, a térség fehérborai tiszták, könnyűek és zamatosak, sorra nyernek az országos borversenyeken. A Neszmélyi borvidék két legismertebb pincészete a Hilltop és a Szőllősi. A Hilltop és [namelink name="Kamocsai Ákos"] vezető borász alapozta meg az utóbbi évtizedekben a térség borkultúráját [namelink name="Szőllősi Mihály"] pincészetével egyetemben. A két nagy „öreghez" zárkózott föl [namelink name="Emmer Szabolcs"] és csapata, a Kősziklás Pincészet. Mellettük apró családi borászatok működnek, rengetegfajta sző- lővel, sokszínű borkínálattal. Ezeket az adottságokat kellene egységes arculatba foglalni, bár a vélemények szerint ez nem is annyira egyszerű. „Remek jövőkép áll a Neszmélyi borvidék előtt, különösképpen azért, mert a fiatal borászok az idősekkel egy asztalhoz ültek és már nem első alkalommal. Nemcsak bormarketingről beszélnek, hanem szőlészeti, borászati kérdésekről. Ha van szaktudás és technológia, akkor nincs az a gyenge marketinges, aki ne tudná ezeket a borokat eladni. Minden az egymással való megbeszélésen múlik" – fogalmazott [namelink name="Bencsik János"] országgyűlési képviselő, borlovag. Míg Emmer Szabolcs, a hegyközségi tanács elnöke a fiatal borászgeneráció tagja, a Kősziklás Borászat tulajdonosa szerint nagyon sok kis borász van a térségben, akiknek kevés a termékük, kevés az anyagi erőforrásuk. „Őket még segíteni kell pár évig. A nagyoknak kellene a hátukon cipelni a kicsiket, máshogy szerintem nem fogunk előbbre menni."

Egy hónapon belül már másodszor találkoztak a térség borászattal foglalkozó szakemberei s a borkultúra megszállott követei.

Egy hónapon belül már másodszor találkoztak a térség borászattal foglalkozó szakemberei s a borkultúra megszállott követei.

„Addig, amíg egy borvidéknek nincsen széles körű megjelenése, nincsen nimbusza, amiről beszélnek az emberek, addig nem lesz elismertebb. A Hilltop borairól is sokan beszélnek, de nem tudják, hogy ez neszmélyi bor. Az Angliába irányuló borexportnak a 80 százaléka a Hilltopé. És ez nem jó dolog. Egy fecske nem csinál nyarat, bármekkora is az a fecske. A sok-sok pici pincészet itt, Neszmélyen most kezd ébredezni. A Hilltop, a Szőllősi, meg a Kő- sziklás hozza stabilan a minőséget, a picik most kezdenek olyan borokat csinálni, amikről érdemes beszélni, de nem tudják a stabil szintet hozni évről évre. Következetes, megalkuvásmentes borkészítés és technológia kérdése, ami pedig pénzkérdés. A borászat hosszú távú befektetés. Pénz nélkül nem megy" – emelte ki Kamocsai Ákos tulajdonos, a Hilltop vezető borásza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!