Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Zsizsikek

Jogainkért a gyerekeinktől vettük el az időt.

Panaszkodnak a pedagógusok, hogy olyanok a gyerekek, mint a zsizsikek. A szót ma már legfeljebb a háziasszonyok értik, a gyerekek a legkevésbé, viszont ők azok, akik az apró lisztbogár fürge és semmivel sem törődő mozgását, izgés-mozgását magas fokon űzik.

Mit tehetünk? – kérdezik az aggódó szülők, akiknek már szintén kezd az agyára menni az otthoni „zsizsikelés". Lassítsunk! – mondják a szakemberek. Üljünk le a gyerek mellé mesélni, játszani, menjünk sétálni, hogy együtt csodálhassuk meg az apró katicabogarat, a vörösen izzó naplementét, a narancsszínben égő őszi levelet... És akkor jön a sóhaj, meg a „de mikor?". És jön a lelkiismeret-furdalás. Mert minden normális szülő szembenéz a problémával, hogy a gyerek felnevelése nem merül ki a – legyen étel az asztalon, tiszta ing a szekrényben, tízórai becsomagolva, különóra befizetve, a jövő nagy reménysége az edzésre leszállítva – hétköznapi mókuskeréksodrásban. Emberré nevelni, pláne a kiegyensúlyozott, boldog felnőtté válást segíteni azért több kell ennél. Az elkeserítő az a dologban, hogy talán ez az egyetlen többlet az életünkben, amihez nem is kell pénz, utánajárás, kapcsolat, párttámogatás vagy a nagyszülők segítsége. „Csak" idő kellene hozzá és az együttlét igénye. Az utóbbi a legtöbb szülőben ott van rögtön a szeretet mögött, szívben, agyban is, de a könyörtelen óramutatók nincsenek tekintettel a gyerekeinkre.

Nagy árat fizettünk a női emancipációért. Jogainkért a gyerekeinktől vettük el az időt. Mit adunk cserébe? És mit kapunk viszont? Némi zsizsikelést. Ezt látják tőlünk, hisz mi is éppúgy cikázunk a feladataink között, mint az a bizonyos kis lisztbogár...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Váltás

Ettől még lehetett volna alkalmas jelöltet állítani, profi kampányt vinni. Tovább olvasom