Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Zsák a foltját

Szigetköz a megmondhatója, mennyire tisztelem a környezetet, de – bár kétségtelenül fontos lehet az unka békák jövője – egy forgalomból kivont katonai területen nem látok annyi értéket, mely előbbre való lenne tízezernél is több munkahelynél.


„Harminckilenc négyzetméteren tizenhét fogvatartott szorong, fürdésre heti egy alkalommal van lehetőség, akkor is hideg vízzel, az étel csapnivaló, a zárka csótányos" – számolt be megható sajtótájékoztatón a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben látottakról Szabó Tímea LMP-s országgyűlési képviselő. Az emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság alelnöke ugyanis a napokban meglátogatta a győri
Audi-gyár által feljelentett, s három hónapja előzetes letartóztatásban lévő Zsák Ferenc természetvédőt és tájékozódott fogva tartása körülményeiről. Szerinte koncepciós eljárás zajlik a Tiszántúli Természetvédők Társulatának (TTT) elnöke ellen. Súlyos vádakat is megfogalmazott: „Zsák Ferenccel a hatalom üzen: így jár, aki felemeli a szavát a kormány és egy multicég mutyigyanús üzleténél" – mondta.

A nyomozók szerint Zsák pénz fejében visszalépett volna a 900 millió eurós győri kapacitásbővítés hátráltatásától. A vesztegetés tárgya egy 200 millió forintos együttműködési megállapodás a gyanúsított és az Audi között; a szerződés értelmében az óriáscég ennyivel támogatta volna a TTT-t egy Debrecenhez közeli természetvédelmi terület kialakításában. A kérdés most az, hogy az ügy kimeríti-e a jogosulatlan előnyszerzés büntetőjogi kategóriát. A nyomozóknak vélhetően adu ász lehet a kezükben, ha júniustól október közepéig meghosszabbították az előzetes letartóztatást. Szigetköz a megmondhatója, mennyire tisztelem a környezetet, de – bár kétségtelenül fontos lehet az unka békák jövője – egy forgalomból kivont katonai területen nem látok annyi értéket, mely előbbre való lenne tízezernél is több munkahelynél.

Szabó Tímea képviselő szavaiból érződik a védegyletes ráhatás. Azé a Védegyleté, mely néhány hete szintén tüntetett a börtön előtt, s egy közösségi oldalon büszkén hirdették, hogy egy demonstráló hétéves(!) kislány majdnem megtámadott egy ott parkoló Audit. Ugyanők korábban „Free Feri" néven létrehozott internetes oldalon tiltakoztak a fogva tartás ellen. „Civil szervezetekkel ilyen esetekben megkeressük egymást: itt is jó néhány támogat bennünket, többek közt a Védegylet" – nyilatkozta a Kisalföldnek még két hónappal letartóztatása előtt Zsák Ferenc, amikor bíróságon ment neki az autógyárnak. Miután börtönbe került, egy másik megkérdezett zöldelnök elkottyintotta: bizony „bevett gyakorlat a pénzért peralku". Erről valószínűleg több, a megyénkbe települt multicég is mesélhetne: úgy tudni, az Audival ellentétben ők inkább a hallgatást és a perkálást választották.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haynau alatt

A kisebbik rossznak én azt tartanám, ha a győri közgyűlés nem Haynau képmásával egy teremben… Tovább olvasom