Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

Zöld dosszié

Ám paradox módon a volt és jelen kormánypártok e zavarodottnak tetsző pávatánca hordozhat némi reményt.

Nem tudom, lenne-e szimbolikus jelentése a zöld színnek. A közhely szerint talán a remény, no meg a Fradi evörgrín. Mindenesetre szerdán egy almazöld iratlefűzőt lobogtatott az Országgyűlés csonka (értsd: Fidesz- és szociképviselő-mentes) számvevőszéki és költségvetési bizottsága ellenőrző albizottsága előtt Horváth András, a NAV volt munkatársa. Őt már harmadik hete idézzük meg a hasábokon. Azóta lóg ugyanis a levegőben az az állítása, miszerint évi 1000–1700 milliárdos szervezett áfacsalás zajlik 2007 óta minálunk, szervezetszerűen, politikai támogatással.

Ezúttal egy magát megnevezni nem kívánó munkatársát is felmutattak tanúnak, meg ezt a bizonyos zöld dossziét.

„Itt vannak nálam ebben a dossziéban azok az adatok, amelyek alátámasztják, hogy a gabonakereskedelmi területeken milyen szervezethálózat működött, hogy húzták le a 2011-es évben 29 milliárd forinttal a költségvetést, kik a céges szereplők ebben" – hangoztatta.
Keveset tudunk Horváth úrról. Mindössze annyit, hogy a kilencvenes években fideszesként együtt képviselősködött Kőbányán Révész Máriusszal. Aztán őt kérte meg, hogy továbbítsa feljegyzéseit Rogánnak meg Vargának. Meg hogy a közép-magyarországi adóigazgatóságon dolgozott, koordinációs feladatokat végzett, nem vett részt ellenőrzésekben, mivel nem volt revizori képesítése, csupán államigazgatási főiskolát végzett. No és hogy volt munkaadója most feljelentette rágalmazásért.

Ám a nagyobb baj az, hogy azt sem tudjuk, miért teszi, amit tesz. Miért most, miért így? Viszont figyelemre méltó, amit szerdán mondott: „A rendszerszintű korrupció feltárására nem elegendő sem a számvevőszék, sem az ügyészség, politikai akaratra van szükség."

A kulcsszó itt a „rendszerszintű". Ez magyarázhatná azt a hajmeresztő mellébeszélést és szájzárat, ahogyan a két nagy párt viselkedik Horváth állításai nyomán. Korábban e helyt már utaltam rá („Szőkített áfa"), érthető volt az óvatosság a volt adóhivatalnok fénybe lépése után, ám azóta hetek teltek el, s az ügy csak nem akar elülni. Sőt, a „nemzetközi helyzet fokozódik".

Ám paradox módon a volt és jelen kormánypárt e zavarodottnak tetsző pávatánca nyomán sejlik némi remény. Vagy legalább halvány esély arra – feltéve persze, hogy Horváth András igazat mond –, hogy közállapotaink erővonalai rendszerszinten egyértelműbbé, átláthatóbbá lehetnek. Egy kicsit tisztességesebb, hitványoktól hitványul kevésbé megerőszakolt Magyarországért én speciel örökké hálás lennék a volt adókoordinátornak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vállvonás

Egy idei felmérés szerint a következmények hiánya a korrupciót is növeli. Tovább olvasom