Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Zöld-lila foltok

Honfiúi lelkesedéssel tölt el, hazánkban létezik „nemzeti összetartozás napja": június 4-e. E napon írták alá 1920-ban a trianoni békediktátumot. Az Országgyűlés 2010-ben a törvény elfogadásával kinyilvánította: „A több állam fennhatósága alá vetett magyarság minden tagja és közössége része az egységes magyar nemzetnek, amelynek államhatárok feletti összetartozása valóság, s egyúttal a magyarok személyes és közösségi önazonosságának meghatározó eleme." Az idei megemlékezéseken egyebek között elhangzott: az összetartozás érzése nem táplálkozhat másból, mint az egymásért viselt felelősség felismeréséből és vállalásából.

Isten ments, hogy eme emelkedett gondolatokat bármivel is megszentségtelenítsem. Ám ez a nagy-nagy „közösségi önazonosság" mégsem tűnik olyan vegytiszta dolognak. Amikor például Romániában, Szlovákiában vagy a Vajdaságban magyarokat vernek, idehaza a hírek hallatán mindenki felkapja a fejét és elszörnyülködik. Viszont lássuk be: nem kell feltétlenül külföldi nacionalistának püfölnie a magyarokat, ütjük, kiosztjuk egymást anélkül is. Testben és lélekben egyaránt. Elég, ha csak eszünkbe jut: egy-egy Fradi–Újpest meccs után a budapesti ifjak egy része zöld-lila foltokkal megy haza, az „egymásért viselt felelősség felismeréséből" adódóan. Viszont még ennél is durvább az a parlamenti adok-kapok, ami szekértáborokra, mintegy ellenfelekre osztja a társadalmat.

Kívánatos lenne hát, ha nemcsak határainkon kívüli magyarlakta területeken, hanem a maradék zsebkendőnyi országban is maradéktalanul érvényesülhetne ez a mindent átívelő és boldogságos, egymásra borulós „nemzeti összetartozás" érzése...

Olvasóink írták

  • 1. dsj 2012. június 07. 18:03
    „Nincs mit hozzátennem, sajnos ez így van. Él még a magyar vírus!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bonyolult

Tovább olvasom