Kisalföld logö

2017. 12. 12. kedd - Gabriella 6°C | 14°C Még több cikk.

Zavaros, bölcs és nagy

Most az együttérzésnek, a segítőkészségnek és a vállvetésnek van itt az ideje.Ma hajnalra a Duna ránk nyitotta dermesztő erejét. Hogy valójában mekkora ez az erő, azt a következő napokban fogjuk minden ízében megtapasztalni: mi, aztán a komáromiak, hétfőtől meg a fővárosiak.

Ahogy most a mocskos agyaggal és fekete fóliával bevont, fémrácsokkal körbezárt szobrú költőtől tudjuk, mindig is zavaros, bölcs és nagy volt a Duna. Mulasztásaink, kicsinyességünk, rövidlátásunk, iszaptúró áskálódásunk teszi rendre zavarossá. Bölcsessége abban áll, hogy időnként a fejünkre koppintva figyelmeztet erőnek hitt vagdalkozásainkból táplálkozó gőgünk nevetségességére. Nagyságát meg – ha az előbbiekből nem is, az irdatlan víztömegre rátekintve – a minket elfogó szorongással teli fenségesség érzetéből azonnal fölfoghatjuk.

Ezekben az órákban nincs helye sem okoskodásnak, sem vádaskodásnak, sem gáncsoskodásnak, sem semmiféle ellenszenv kinyilvánításának. Most ne firtassuk, miért nem történt a Szigetközzel és a Duna-mederrel húsz év óta semmi. Miért nem bántunk úgy a folyóval, hogy kitűnt volna belőle tiszteletünk a víz örökös hatalma iránt? Miféle logika diktálta, hogy medárdos zöldáras időszakban bontsunk meg – amúgy rissz-rossz – part menti védműveket? Meg hogy helyénvaló-e megrogyott gátakon parádézni? S megengedhető-e az a médiasekélyesség, mely „Dunaszentpáli"-t emleget Dunaszentpál és „Dunát" a Mosoni-Duna helyett?

Most az együttérzésnek, a segítőkészségnek és a vállvetésnek van itt az ideje. Aztán majd, ha levonul a rémisztő vízoszlop, akkor térjünk vissza – de akkor térjünk vissza! – ezekre a felvetésekre. Akkor a legelső dolgunk legyen fejet hajtani a legeurópaibb folyam bölcsessége és nagysága előtt. Aztán meg kezdjük el magunk között és magunkban a zavaros szenny ülepítését, szükség esetén fertőtlenítését.

Elődeink, akárcsak szülőfalumban is, megjelölték közösségi épületeiken, templomaikon egy-egy pusztító árvíz magasságát. Emlékeztetőnek, hogy aki csak rápillant, fogja már föl, hány kiló is valójában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politikus a gáton

Egy politikus árvízkor egy rossz döntést hozhat: ha nem megy ki a gátra, akkor ugyanis azt mondják… Tovább olvasom