Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 17°C | 23°C Még több cikk.

Zárt világban

Rettentőbb a lelki elnyomás, a lelki függőség kialakítása.
Sokakat felkavart a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban történt gyermekbántalmazási ügy. Joggal. Számos tanulsággal szolgál az eset.

Abban kell bíznunk, hogy mindenki tanul belőle, és megteszi a magáét azért, hogy hasonló ne történhessen soha, sehol. Mindezt könnyű leírni, könnyű vele azonosulni, de valóban elérni, félek, csak ábránd.

Úgy tűnik az érintettek beszámolóiból, hogy kicsit félrecsúszni látszik a közvéleményben a lényeg. Ahogy az elszenvedők közül többen is említették, nem egy szexuális zaklatási ügyet akartak. Sokkal bonyolultabb és sokkal mélyebb volt az atya tette, mint egy simogatás a pizsamán. És úgy tűnik, nagyobb a bűne is. Nincs kétség, az ilyen érintés lehet rettentő és hosszú évekig nyomot hagyhat a pszichén. De számomra ennél rettentőbb a lelki elnyomás, a lelki függőség kialakítása, az egyéniségen való uralom. És most lépjünk ki a kollégium zárt világából, lássuk a családok életét! Innentől kezdve tolulnak bennem a kérdések.

Mennyivel átláthatóbbak, nyilvánosabbak egy család mindennapjai, mint egy kollégiumé? Hány családban találnánk jeleit a gyengébbek lelki elnyomásának, kiszolgáltatottságának? Hová fordulhat egy gyermek, ha menekülne az ilyen terror elől? Egyáltalán, tudatában lehet-e egy fiatal, hogy amit vele művelnek, az nem normális? A törvény vajon ugyanolyan erővel bünteti-e a lelki bántalmazást, mint a szexuális vagy abba hajló testi cselekedeteket? Ítéltek-e már el felnőttet pusztán a gyermekkel szembeni pszichés sanyargatásért? Létezik-e ezen problémák hatékony kezelésére, vizsgálatára hivatott szervezet társadalmunkban? Milyen felnőttélete lesz egy lelkileg sanyargatott gyermeknek? Hány kérdésre tudunk ezek közül válaszolni? Rendben van ez így?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csókosok ligája

Jobbára azok a klubok maradnak az NB I-ben, akiknek erős kormányközeli hátterük van. Tovább olvasom