Kisalföld logö

2018. 11. 13. kedd - Szilvia 9°C | 17°C Még több cikk.

Weöres és pink

De ugyan ki a fenének árthatott mindnyájunk csiribiris Weöres Sándora, akinek padon ülős, macskát simogatós szombathelyi szobrát festette be pinkre a napokban valami kelkáposztaagyú lelki szegény.

Teremtőjén és önmagán kívül tudhatja-e biztosan valaki, vajon mi motiválta a Magyarországon életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot, az elhíresült azeri baltás gyilkost, hogy lefordítsa anyanyelvére Szabó Magda Az ajtó című regényét, amit ráadásul saját édesanyja emlékének szentelt?

Naná, hogy nem.

Hiszen ahányfélék vagyunk, jószerével annyiféleképpen látjuk a világot, s tetteink, döntéseink nagy részének miértjére is legalább ennyiféle magyarázat adható. Aztán hogy elfogadhatónak tartjuk-e ezeket, arról megint mindenki maga dönthet, belátása szerint.

És ez szerintem így van rendjén. Éppen ezért nekem egyáltalán nem tetszik, hogy az össztársadalmilag belénk ivódó politikai szembenállás évről évre gyengíti a kérdésekre adható válaszok árnyaltságát. A szabad gondolkodás helyett elég, ha felbuzog bennünk a bigott politikai meggyőződésből gerjedő zsigeri indulat, s azonnal bizseregni kezd a központi idegrendszer, módosul a tudatállapot.

Kiben így, kiben úgy, attól függően, hogy átvitt vagy valós értelemben Gyurcsány Ferenc vagy Orbán Viktor portréjával hajtja álomra a fejét. (Aki meg egyikkel sem, bármit mond, így is, úgy is áruló.) Sok minden más mellett eddig ennek tudtam be a szoborrongálók ténykedéseit is. Úgy gondoltam rájuk, mint a géprombolók kései leszármazottaira, akik ilyen-olyan sérelmeik megtorlásaként szövőgépek helyett köztéri bronzok gyalázásával teszik helyre az önbecsülésüket.

Öntötték már le vörös festékkel a teljesség igénye nélkül balról jobbra haladva a felszabadulási emlékművet, Károlyi Mihályt, a Kossuth téri 1956-os emlékművet, Antall József miniszterelnök mellszobrát, de vöröslött így a megbosszulós dühtől Horthy István emléktáblája, Wass Albert brüsztje és még a XII. kerületi turulszobor is.

Bár barbár cselekedetnek tartottam ezt mindig, némiképp megértőn is tekintettem a szoborrongálókra, akiket talán ugyanígy nyakon öntöttek életük során nemegyszer az ilyen-olyan hatalmak, s törleszteni érte csak így tudtak, hát tették indulatból, amit tehettek. Gondoltam eddig.

De ugyan ki a fenének árthatott mindnyájunk csiribiris Weöres Sándora, akinek padon ülős, macskát simogatós szombathelyi szobrát festette be pinkre a napokban valami kelkáposztaagyú lelki szegény. Itt úgy tűnik, csődöt mond az eddigi pártos logika, hacsak nem beleolvastak a festegetők a mester A teljesség felé-jébe és nagyon feldühödtek, amikor ezt találták a lelki vaskor emberének tragédiájáról: "Az igazságot felváltja százféle nézet, a tudományt az adat-bogarászás és népszerűsítő tömeg-művelés.

A jóságot felváltja az érzelgősség, mely, míg egyfelé könnyekig meghatódik és cukrot-mézet osztogat, másfelé gyűlölködik és könyörtelenül vetkőztet. A törvényt felváltja mindenféle rendelet, melyeknek az erkölcshöz semmi közük, a vezetőség érdekéből fakadnak; ha változik az uralkodópárt, akkor amiért egy nappal előbb börtönben ültél, most ugyanazért a húsosfazék mellé kerülsz, és amiért egy nappal előbb kitüntetést kaptál, most ugyanazért felakasztanak. A Vaskorban csak őrök és rabok vannak, s minden rendszerváltozáskor e két kaszt megcserélődik."

De az is lehet, hogy nem olvasták, csak egyszerűen hülyék. És még nem tudják, hogy nem mindig az a bohóc, aki ki van festve.

Olvasóink írták

  • 1. HarconaMarcos 2011. február 20. 12:24
    „´Macskát tartasz? Buzi-e vagy?´ /Belga/
    Gondolom idáig jutottak el a költészetben, és ráadásul még volt egy kis felesleges festék is otthon. (Csak ezt a Belgáék sem gondolták annyira komolyan.)
    Persze az is lehet, hogy még az ovis ´fuszrációér´, amit a Bóbita verse okozott, amikor meg kellett -volna- tanulni a nehéz szöveget.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indul a Valentin napi giccsparádé!

A hamis illúziókba ringató, vagy buta vigaszt nyújtó ünnep ténylegesen boldogíthatja az embereket? Tovább olvasom